Aanval op vluchtelingenkamp Syrië mogelijk oorlogsmisdaad

De luchtaanval die gisteren werd uitgevoerd op een vluchtelingenkamp aan de grens met Turkije, is mogelijk een oorlogsmisdaad. Dat zegt Stephen O'Brien, VN-secretaris voor humanitaire zaken in een interview met de BBC. Hij wil dat er onderzoek wordt gedaan naar het bombardement.

Bij de luchtaanval kwamen zeker 28 mensen om het leven. In het kamp worden 1.500 tot 2.000 burgers opgevangen die het geweld in Palmyra en Aleppo zijn ontvlucht.

Het is onduidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd, maar alleen de coalitie van westerse landen, Rusland en de Syrische regering zetten in dit gebied vliegtuigen in. Vrijdag werd op de Syrische staatstelevisie ontkend dat het Syrische leger er achter zit. 'De berichten dat de Syrische luchtmacht een kamp voor ontheemden op het platteland van Idlib heeft aangevallen zijn compleet onjuist', aldus de verklaring van het leger.

In het gebied was juist een gevechtspauze afgekondigd. Het bestand, dat slechts 48 uur zal duren, is tot stand gekomen door onderhandelingen van Rusland en de Verenigde Staten met de Syrische president Bashar al-Assad. Wat er zal gebeuren als het 'regime van kalmte' op zaterdagmorgen ten einde loopt, is onduidelijk. Assad dreigt de wapens weer op te pakken.

Eerder meldde de VN al dat er nog eens 400.000 mensen op de vlucht kunnen slaan als dit bestand mislukt. Ze kunnen echter geen kant op omdat de grens met Turkije is gesloten.

Raqqa Is Being Slaughtered Silently

73 doden bij gevechten

Ondanks de wapenstilstand wordt er ook in andere delen rond Aleppo nog hevig gevochten. Strijders van het aan Al Qaida gelieerde al-Nusra hebben vrijdag een dorp ten zuiden van Aleppo veroverd op Syrische regeringstroepen. Bij de gevechten zijn zeker 73 doden gevallen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen monitort.

Het veroverde dorp Khan Touman, zes kilometer ten zuiden van Aleppo, is strategisch van belang omdat het aan de snelweg tussen Aleppo en de hoofdstad Damascus ligt.

De aanval werd ingezet door opstandelingen van Jaish al-Fatah, een alliantie waarbij verschillende islamitische rebellengroepen - waaronder al-Nusra - zich hebben aangesloten.

Volgens het Observatorium zijn bij de gevechten 43 opstandelingen en 30 regeringsstrijders omgekomen.

Raqqa Is Being Slaughtered Silently

Aleppo

In het nabijgelegen Aleppo zijn de laatste twee weken honderden burgerdoden gevallen bij hevige gevechten. De stad lijkt het beslissende front te worden van de Syrische burgeroorlog. Als president Assad de stad in handen krijgt, heeft hij alle grote steden heroverd op strijders van de oppositie.

REUTERS