Aanval op Iran "betekent totale oorlog"

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif (C).
EPA De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif (C).
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, heeft vandaag verklaard dat het "totale oorlog" zou zijn, als Saudi-Arabië of de Verenigde Staten een militaire aanval uitvoeren op Iran. De relatie tussen de VS en Iran is de laatste dagen geëscaleerd na aanvallen op twee Saudische oliecentrales die Washington en Riyad aan Teheran hebben toegeschreven. Teheran ontkent echter elke betrokkenheid.

"Wij geloven dat een militaire confrontatie op basis van bedrog afschuwelijk is... maar we zullen niet twijfelen om ons grondgebied te verdedigen", zei Zarif aan de Amerikaanse omroep CNN. Daarmee reageert de Iraanse minister op de uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, die de aanvallen een "oorlogsdaad" van Iran had genoemd.

Pompeo reageerde later op de dag dat hij een “vreedzame oplossing” wil voor het conflict met Iran. “We zijn nog steeds bezig met het opbouwen van een coalitie door middel van diplomatie, terwijl de minister van Buitenlandse Zaken van Iran dreigt met een totale oorlog en een gevecht tot de laatste Amerikaan valt. Wij moeten hier een coalitie opbouwen die gericht is op het bereiken van vrede”, zei Pompeo tijdens zijn bezoek aan Saudi-Arabië aan verslaggevers.

Pompeo voegde eraan toe dat zo’n “vreedzame oplossing” is wat president Donald Trump “zeker wil dat ik mogelijk maak”. Gisteren had Trump opdracht gegeven aan zijn ministerie van Financiën om de sancties tegen Iran "aanzienlijk te verhogen" na de aanvallen op de Saudische oliecentrales het voorbije weekend. Het was niet meteen duidelijk welke sancties hij daarmee bedoelde. Vanochtend noemde Zarif in een tweet Trumps beslissing "economisch terrorisme, onwettig en inhumaan".

 De Jemenitische Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de recente aanvallen op de Saudische oliefaciliteiten opgeëist, maar de VS en Saudi-Arabië geven Iran dus de schuld. Ondertussen beschuldigt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken de Verenigde Staten er ook van geen visum te willen geven aan de Iraanse delegatie voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week in New York. Volgens Zarif heeft Pompeo “geprobeerd de Amerikaanse visumplicht voor VN-afgevaardigden te omzeilen door zijn toevlucht te nemen tot benoemingen die hij zelf heeft toegeschreven”, schreef Zarif op Twitter. Hij verwees daarbij naar Nelson Mandela die “op de Amerikaanse terrorismelijst stond tot 2008". 
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • hamdaoui tarik

  Onderschat Iran niet mister trump en denk ook aan Israël als je wilt da ze niet van de kaart worden geveegd.

 • Wesley Gevaert

  De enige boelzoekers hier zijn the US en SA. Niets anders dan aanvallen, oorlogstaal en bedreigingen. Ohja en nig gezwegen van hun gefaalde false flags tegen Iran en Syrië de laatste maanden.

 • Tom De Bondt

  Euh nee, Pompeo, Iran dreigt niet. Amerika dreigt met een aanval, en Iran zegt terecht dat ze zich zullen verdedigen en een aanval niet zomaar zal laten gebeuren.

 • Danny Govaerts

  Ze moeten geen oorlog beginnen tegen Iran 95% van de bevolking zou beter af zijn met nieuw . Logische denkende leiders . In de plaats van die fanatieke gasten die het nu voor het zeggen hebben. Ik vermoed dat vele veel gelukkiger waren in de jaren dat ze vrijheid van spreken hadden in de jaren 1980 . De ommezwaai in de jaren nadien heeft niets dan ellende mee gebracht voor de meerderheid van de bevolking. Wat een volk kan ondergaan als de leiders fanatiekelingen zijn we hadden het in Europa.

 • Eva Munet

  Diane Bernaerts Niet naïef zijn, veel wapenhandel gaat door de haven van Antwerpen en ik denk dat de wapenindustrie in Wallonië er ook wel bij zal varen. Die gaan niet neen zeggen omdat mensen zoals jij zeggen dat oorlog niet moreel te verantwoorden valt.