Aanval op ambassade in Madrid was volgens Noord-Korea "terreuraanval"

Kim Jong-un.
AFP Kim Jong-un.
Pyongyang heeft de raid op de Noord-Koreaanse ambassade in Madrid van vorige maand vandaag bestempeld als een "zware terreuraanval". Dat blijkt uit een communiqué dat werd verspreid via het officiële agentschap KCNA. De aanval werd nadien opgeëist door een mysterieuze groepering die zich verzet tegen het regime van Noord-Korea.

"Op 22 februari heeft zich een zware terreuraanval voorgedaan waarbij een gewapende groepering de ambassade van de Democratische Volksrepubliek Korea in Spanje heeft aangevallen", aldus een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

In zijn eerste officiële reactie op het incident gewaagt Noord-Korea van een mogelijke Amerikaanse betrokkenheid. "We verwachten van de bevoegde autoriteiten in Spanje (...) dat ze een grondig en verantwoord onderzoek voeren naar het incident", klinkt het voorts.

Het Spaanse gerecht gaf pas onlangs meer details vrij over de inval bij de ambassade. Daarbij zouden tien personen betrokken zijn geweest. De leider van het geheimzinnige commando werd geïdentificeerd als een zekere Adrian Hong Chang, die de Mexicaanse nationaliteit zou hebben, maar in de Verenigde Staten verblijft. 

De mannen waren de ambassade binnengevallen en hadden er het personeel vastgebonden. Ze hadden geprobeerd om aan hen onder andere documenten af te staan.

De ambassade van Noord-Korea in Madrid.
EPA De ambassade van Noord-Korea in Madrid.
AFP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michel Jacobs

    Supervreemde zaak. En de politie kon niets doen. Zolang je geen absolute zekerheid hebt dat er iets aan de gang is, kan je een ambassade en voertuigen ervan niet binnengaan of onderscheppen. Wél héél vreemd is dat ze die auto's niet gevolgd zijn en ingegrepen hebben toen de passagiers uitstapten. Immers, indien die geen diplomatieke status hadden, konden ze hen arresteren.Twee mogelijkheden : òf collusie,òf niet voorbereid voor dergelijke aanvallen.We leven nochtans in 2019.

  • paul van de velde

    Waarvoor hebben die eigenlijk een ambassade die Noord Koreanen ?