Aantal migranten aan grens VS slinkt, maar dit jaar al 900 kinderen gescheiden van ouders

Amerikaanse grenswachters controleren de documenten van migranten die de Rio Grande oversteken van Juarez, Mexico naar El Paso, Texas.
AFP Amerikaanse grenswachters controleren de documenten van migranten die de Rio Grande oversteken van Juarez, Mexico naar El Paso, Texas.
Het aantal migranten dat de Amerikaanse zuidgrens met Mexico heeft bereikt is aanzienlijk afgenomen ten opzichte van vorige maand. Dat stelt de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard op basis van voorlopige cijfers over de maand juli.

Deze maand hebben naar verwachting 87.648 mensen de grens bereikt. Dat is een daling van 39,5 procent ten opzichte van een maand eerder. In mei werden nog 144.278 migranten geregistreerd. "Dit is een aanzienlijke vermindering", aldus de minister dinsdag. Mexico en de Verenigde Staten hebben onlangs afspraken gemaakt om de migratiestroom naar Amerika in te dammen.

Dinsdag meldde de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) overigens dat de Amerikaanse overheid in een jaar tijd meer dan 900 migrantenkinderen heeft gescheiden van hun ouders. Dat terwijl het nultolerantiebeleid vorig jaar juni officieel werd beëindigd.

De organisatie riep een federale rechter op het "systematisch scheiden" van gezinnen een halt toe te roepen. Volgens de ACLU worden families omwille van dubieuze aantijgingen jegens de ouders, zoals kleine vergrijpen uit iemands verleden, uit elkaar gehaald.

Een Amerikaanse grenswachter in El Paso, Texas fouilleert de 27-jarige José, terwijl zijn zesjarig zoontje José Daniel toekijkt. De man trok een maand lang vanuit Guatemala, via Mexico naar de VS.
AFP Een Amerikaanse grenswachter in El Paso, Texas fouilleert de 27-jarige José, terwijl zijn zesjarig zoontje José Daniel toekijkt. De man trok een maand lang vanuit Guatemala, via Mexico naar de VS.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Rooms

    daar doen ze tenminste wat. hier is het nog altijd 'open deur' welk waar massa's belastingeld aan verspild wordt. Alsof er geen noden zijn bij de eigen bevolking. Uiteindelijk is het wel HUN geld. .