Aantal gevallen van mazelen in Europa verviervoudigd

Het aantal besmettingen in België kende wel een daling.
Getty Images/iStockphoto Het aantal besmettingen in België kende wel een daling.
De mazelen blijven in opmars in Europa. In 2018 is het aantal besmettingen bijna verviervoudigd: van 21.315 naar 82.596 gevallen. Meteen goed voor het hoogste niveau van het afgelopen decennium. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie in Kopenhagen. België gaat wel tegen de trend in. In ons land werden vorig jaar 120 besmettingen genoteerd, tegenover 369 in 2017.

Oekraïne is met ruime voorsprong het zwaarst getroffen land, met meer dan 53.000 gevallen. Daarna volgen Servië (5.076), Israël (2.919), Frankrijk (2.913), Italië (2.517), Rusland (2.256), Georgië (2.203) en Griekenland (2.193). Het aantal besmettingen met mazelen in Europa heeft daarmee het hoogste niveau van dit decennium bereikt.

In totaal zijn vorig jaar 72 mensen - zowel kinderen als volwassenen - in Europa aan de mazelen gestorven, meldt de WHO nog. Nochtans zijn volgens de werelgezondheidsorganisatie meer kinderen dan ooit voorheen gevaccineerd tegen de ziekte. Maar de vooruitgang is zowel tussen als binnen de landen ongelijk verdeeld, waardoor grote groepen mensen onbeschermd blijven. 

WHO roept de Europese landen dan ook om de inspanningen gericht op te drijven.
"Het beeld voor 2018 maakt duidelijk dat het ritme waarop de immuniteit momenteel wordt opgedreven onvoldoende zal zijn om de verspreiding van mazelen te stoppen", zegt regionaal WHO-directeur Zsuzsanna Jakab.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Thomas Buick

    Te danken aan de anti-vaccinatie helden die hun kinderen liever zien afzien dan een bewezen onschuldig vaccin toe te dienen. Op basis van hun eigen betweten natuurlijk.