Aantal geboortes in Japan bereikt historisch dieptepunt

Beeld ter illustratie.
EPA Beeld ter illustratie.
Het aantal geboortes in Japan bereikte dit jaar een historisch dieptepunt. Er zijn volgens de autoriteiten 846.000 kinderen geboren, tegenover 918.000 vorig jaar. 

Het is de eerste keer in de recente geschiedenis dat het geboortecijfer onder de 900.000 duikt. Dat is niet voorgekomen sinds in 1899 werd begonnen met het bijhouden van die cijfers.

Een functionaris spreekt van de grootste afname van het aantal geboortes sinds 1975. Dat komt onder meer doordat het aantal vrouwen tussen de 25 en 39 jaar is afgenomen.

Het sterftecijfer lag bovendien fors hoger dan het geboortecijfer. Er overleden in Japan 512.000 mensen meer dan er kinderen zijn geboren. Het is de eerste keer dat die kloof zo groot is.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef janssens

  Het zijn dan ook de slimme japanners die het snappen.

 • Henri Troyat

  Dit is geen toeval, maar een bewuste strategie die Japan als enige ter wereld aanhoudt. Deze politiek is trouwens gedocumenteerd, zoek maar op het internet. Hier blijft men altijd maar volhouden dat er meer mensen nodig zijn om de pensioenen later te betalen. Wat een dwaasheid.

 • Frans Peeters

  Eindelijk een land dat het beseft

 • Sandra Peeters

  Op vlak van milieu en klimaat goed nieuws. Zou in elk land moeten gebeuren. 't Is door de explosieve bevolkingsgroei en laag sterftecijfer dat we in deze problemen zijn gekomen. We moeten af van het kapitalistisch piramidespel waar je een steeds groeiende bevolking nodig hebt. En religies moeten stoppen met mensen aan te zetten tot meer kinderen. Nog max.1 kind per huishouden, liefst 1 op 2 helemaal geen kinderen. Kinderrechten staan wat mij betreft boven het recht op ouderschap.

 • jan wuyts

  Daar word het milieu en klimaat alleen beter van wanneer volgen India,Bangladesh...