Aanslagpleger Amsterdam toont geen berouw: “Ik doe nog ergere dingen in Nederland”

 Jawed S.  tijdens een eerdere zitting.
ANP Jawed S. tijdens een eerdere zitting.
De Pakistaan Jawed S. (19) stak vorige zomer twee mensen neer in het Centraal Station van Amsterdam, als protest tegen de Mohammed-cartoonwedstrijd van de Nederlandse politicus Geert Wilders. In de rechtbank vertoonde de aanslagpleger vanochtend, net als bij de vorige zitting, geen berouw. Hij stelde zelfs met Wilders te willen ‘afrekenen’. 

De jonge Pakistaan reisde op 31 augustus vanuit zijn woonplaats in Duitsland met de trein naar Amsterdam. Hij liep een half uurtje op het station rond en sloeg dan toe, vlak voordat beveiligingsmedewerkers hem wilden aanspreken. Jawed S. stak twee willekeurig gekozen reizigers neer. Zij raakten allebei zwaargewond en ondervinden daar nu nog de gevolgen van. S. werd na de steekpartij door de politie neergeschoten en raakte daarbij gewond aan zijn been. Volgens het Nederlandse gerecht is de aanslag van S. een terroristisch misdrijf. 

Willekeurig

De Pakistaan was naar Nederland gekomen omdat hij boos was over een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders wilde houden in de Tweede Kamer. In Pakistan gingen toen honderden militante moslims de straat op om te protesteren. S. besloot vanuit Duitsland naar Nederland te komen. Hij probeerde de Nederlandse bevolking schrik aan te jagen. Zijn slachtoffers, Amerikanen van Eritrese afkomst, koos hij willekeurig: zij waren in Nederland en deden niets om Wilders te stoppen. 

De slachtoffers waren in Amsterdam op doorreis naar een huwelijk van een familielid in Duitsland. Een van de twee werd in zijn nek gestoken en zit sinds de aanslag in een rolstoel. Hij kan niet meer werken en moet drie keer per week naar de fysiotherapeut. “Dat wordt op een gegeven moment niet meer vergoed, mijn cliënt maakt zich daar zorgen over’’, aldus de advocaat van de slachtoffers. Met de andere man, die in zijn arm werd gestoken, gaat het inmiddels wat beter.

“Dan zal ik met Wilders zelf afrekenen”

De Pakistaan heeft niet geprobeerd bij de rechtse politicus zelf in de buurt te komen, maar vanmorgen kondigde hij aan dat als de overheid Wilders ruimte blijft geven, hij wel van plan is hem tegen te houden. “90 procent van Nederland was tegen het plan van Wilders voor de cartoonwedstrijd. En de overheid houdt het niet tegen? Dan doe ik nog ergere dingen tegen Nederland, dan zal ik met Wilders zelf afrekenen. Ik wil niet dat mijn religie wordt beledigd!’’ De kans dat S. op korte termijn vrijkomt, is nihil.

Hij vroeg ook aan de rechter hoe het kan dat de overheid Wilders niet stopte. Jawed S.: “Ik snap niet waarom dat mogelijk is. Waarom krijgt hij die ruimte van de overheid?’’ De rechter wilde daar niet met hem over in discussie gaan: “Daar gaat u van ons geen antwoorden op krijgen. Maar als u er in de gevangenis met iemand over wil praten, dan kan dat.’’
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kristof Degros

    Zo een persoon hoort gewoon niet in Europa thuis, meer kan je daar niet van zeggen.

  • Joseph Sleeckx

    Het gezicht van de haat. Dergelijke monsters zouden levenslang in de vergeetput moeten.