Aanslagen wereldwijd scherp veroordeeld

EPA
Vanuit de hele wereld worden de aanslagen op Sri Lanka streng veroordeeld. Onder andere premier Charles Michel heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers. “Wanneer de terreur ons probeert te verdelen, kunnen we alleen verenigd zijn”, zo tweette hij. Ook president Donald Trump, de Franse president Macron en paus Fransiscus uitten hun medeleven.

“Verschrikkelijk bedroefd en geshockeerd door de terroristische aanvallen op kerken en hotels op deze paasochtend in Sri Lanka. Ik veroordeel deze daden van haat ten scherpste. Mijn gedachten gaan uit naar de families van de slachtoffers en al degenen die getroffen zijn. We zijn solidair”, tweette MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Premier Charles Michel betuigde deze ochtend zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka. “Wanneer de terreur ons probeert te verdelen, kunnen we alleen verenigd zijn”, tweette hij.

“Op deze donkere dag met tientallen doden door de aanslagen in Sri Lanka meer dan ooit een zalige Pasen voor iedereen, er is geen andere weg dan een respectvol en vreedzaam samenleven van alle levensbeschouwingen”, schrijft Vlaams minister-president Geert Bourgeois op Twitter.

De Nederlandse minister-president Mark Rutte is geschrokken van het bloedige geweld op Sri Lanka. “Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag”, twittert de premier.

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageerden al op sociale media. “Aanslagen in Sri Lanka hebben vele levens geëist. Onder de slachtoffers zijn veel kerkgangers die samen vreedzaam het Paasfeest vierden. Wij zijn geschokt door dit brute geweld en zijn in gedachten bij alle getroffenen en hun familie. Overal ter wereld, en ook door ons, wordt voor hen gebeden.”

Ook de Duitse regering heeft al gereageerd op de vermoedelijke terreuraanslagen. “Ontzet door het bericht dat christenen in Sri Lanka tijdens de paasmis aangevallen en gedood zijn”, deelde de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel mee. “We rouwen om hen en bidden voor de gewonden en families. Terrorisme, religieuze haat en intolerantie mogen niet zegevieren.” 

De Britse premier Theresa May: “Deze gewelddadigheden tegen kerken en hotels op Sri Lanka zijn werkelijk weerzinwekkend. Mijn diepste medeleven gaat uit naar iedereen die getroffen is in deze tragische tijden. We moeten samen sterk staan om ervoor te zorgen dat niemand zijn geloof hoeft te belijden in angst.”

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, en EU-president Donald Tusk hebben geschrokken gereageerd. “Ik heb met afschuw en bedroefdheid vernomen van de explosies op Sri Lanka die zoveel mensen het leven hebben gekost. We staan klaar om te helpen”, aldus Juncker. “Een tragische Pasen op Sri Lanka. Mijn gedachten zijn bij de families van hen die zijn gedood bij de aanvallen op kerken en hotels, en bij hen die nog steeds voor hun leven vechten”, reageerde Tusk.

De Franse president Emmanuel Macron uitte op Twitter zijn medeleven. “We zijn diep bedroefd na de terreuraanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka. We veroordelen deze gruwelijke daden sterk. We leven mee met het Sri Lankaanse volk en onze gedachten gaan uit naar alle familieleden van de slachtoffers op deze dag van Pasen.

Voor de Russische president Vladimir Poetin is het belangrijk dat de daders van de aanslagen gevonden en bestraft worden. 

Iran van zijn kant verwerpt het geweld. “Wij veroordelen deze hatelijke terroristische aanvallen op gelovigen”, luidt het in een tweet van de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor de premier van India, Narendra Modi, is er geen plaats voor “zo’n barbaarse daden” in de regio. “India blijft solidair met de inwoners van Sri Lanka. Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers en hun families”, aldus Modi op Twitter.

 De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet zijn medeleven betuigd aan de “zeker 138 miljoen doden en 600 zwaargewonden" van de aanslagen in Sri Lanka. Met de typfout bedoelde hij eigenlijk de 138 doden die sommige media noemen. Oprechte condoleances van het Amerikaanse volk voor het volk van Sri Lanka om de afschuwelijke terreuraanslagen op kerken en hotels waardoor zeker 138 miljoen mensen zijn gedood en 600 zwaargewonden zijn gevallen. We staan klaar om te helpen!”, twitterde Trump. Intussen werd de tweet alweer verwijderd. 

Ook paus Franciscus heeft tijdens zijn paastoespraak de aanslagen veroordeeld. De kerkvorst sprak over “wreed geweld” en verklaarde dat hij zich verbonden voelt met de slachtoffers die door “rouw en pijn” zijn geraakt met Pasen. “Ik heb met droefheid kennis genomen van het nieuws van de aanslagen, die juist vandaag, met Pasen, rouw en pijn brachten in verschillende kerken en andere plaatsen van samenkomst in Sri Lanka” zei hij vlak na het traditionele urbi et orbi. “Ik vertrouw de Heer hen toe die tragisch om het leven zijn gekomen en bid voor de gewonden en allen die lijden door deze dramatische gebeurtenis.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emile De Smedt

  Is traditie om te veroordelen.Maar wat doen ze om het te voorkomen?Jaaaren lang is gewezen op gevaarlijke invloeden en toestanden.De heren bleven doof.Ook zo de kerk die best weet wat religieus fanatisme kan.Moord op Kataren,strijd met protestanten.Politiek geinspireerde bisscoppen en Pausen.Plooien glad gestreken maar nu laf om eigen godsvolk te beschermen.Opnieuw politek geinspireerd om zich veilig te voelen.Geef ons opnieuw een Johannes-Paulus Die heeft gewaarschuwd maar door heren genegeerd;

 • Ann De Boeck

  Politici, doe eindelijk die kleppen v. jullie ogen en onderga actie! Geen getreuzel meer ten koste v.steeds onschuldige mensen die gewoon hun leven willen leiden, zonder dat ze iemand kwaad doen of iets opdringen. LAAT op wereldvlak ZIEN dat het gedaan is met deze extreme levensvisie aan ons op te dringen door middel van terreur!! De tijd van politiek correct willen zijn is nu ECHT wel voorbij, ook al zijn het verkiezingen! Denk aan wat we allemaal verworven hebben en af zullen moeten geven...

 • Elle Devee

  Wat zouden ze anders kunnen doen behalve dit veroordelen. Wat hebben we daaraan? Niks. Dit is totaal irrelevant.

 • Jan Van Rompaey

  Daar zijn we geen stap mee vooruit.

 • patricia clycq

  heel erg. wordt er potverdorie geen tijd dat er iets aan gedaan wordt.