Aanslag verijdeld in Nederland. Terreurverdachten wilden slechts “spelen met een kalasjnikov”

Politiebeveiliging bij de rechtbank waar zes terreurverdachten voor het eerst voor de Nederlandse rechter verschijnen. De mannen worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.
ANP Politiebeveiliging bij de rechtbank waar zes terreurverdachten voor het eerst voor de Nederlandse rechter verschijnen. De mannen worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.
Zes terreurverdachten die vandaag terechtstaan in Rotterdam, wilden slechts "spelen met een kalasjnikov”. Volgens het Openbaar Ministerie waren er “verregaande plannen voor een grote aanslag in Nederland”, maar is die voorkomen door infiltratie. 

De terreurverdachten - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie. Ze werden eind september opgepakt in een vakantiepark in Weert, waar de infiltrant (onklaar gemaakte) wapens had geleverd.

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een festival. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

Leverancier

Volgens de verdediging waren er echter helemaal geen concrete plannen voor een aanslag. De zes terreurverdachten wilden slechts “spelen met een kalasjnikov”, of een ‘AK’ zoals zij het wapen noemen. 

Die wapens werden besteld bij de infiltrant. Die deed zich voor als leverancier en regelde een ontmoeting in het vakantiehuisje in Weert. De wapens waren vooraf onklaar gemaakt, in het vakantiepark werden de verdachten ingerekend. Verdachte Waïl el A. heeft toen meerdere keren met de onklaar gemaakte wapens geprobeerd op de agenten te schieten.

“Uitgelokt”

Volgens de mannen waren er echter geen plannen voor een aanslag. Sterker nog, de verdachten zijn “uitgelokt” door de infiltrant van justitie, betoogde de advocaat van verdachten Hardi N. en Morat M. vandaag. “Het OM heeft een groep gecreëerd en vrees voor een aanslag gecreëerd”, aldus meester Serge Weening. Volgens hem is N. door de infiltrant tot iets gebracht wat hij anders niet zou hebben gedaan.

De rechtbank besliste alvast dat de zes langer in de cel blijven. De volgende zitting is op 3 april.

Rechtbanktekening van drie van de verdachten.
ANP Rechtbanktekening van drie van de verdachten.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Juliaan Van Reeth

    Tussen de 21 en 35 jaar ?? Ze zien er veel ouder uit en wat erger is: als je op die leeftijd nog "speelt" met oorlogswapens dan ben je serieus gestoord of heb je minder goede bedoelingen. Afvoeren naar hun thuisland dat tuig.

  • Kathy Walraeve

    'Om te spelen' maar wel mikkend om te doden, gelukkig met een onklaar gemaakt wapen. Hier en in Nederland steken ze elkaar de loef af met een hemeltergend verregaande begrip voor dit soort criminelen. Hoe diep kan justitie nog verder zakken?