Aanslag op Tunesisch strand gelinkt aan bloedbad in museum

REUTERS
Er zijn sterke aanwijzingen dat het bloedbad op een Tunesisch strand in juni in verband kan gebracht worden met de moordpartij in het Bardomuseum in maart eerder dit jaar. Dat meldt de Britse politie.

Het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad werd op 18 maart van dit jaar bestormd door drie schutters met automatische wapens. De aanslag kostte aan 23 mensen het leven, onder wie een 61-jarige Belgische vrouw. Twee van de terroristen - door de autoriteiten geïdentificeerd als Yassine Laabidi and Hatem Khachnaoui - werden gedood door de veiligheidsdiensten. Negen andere verdachten werden gearresteerd. De aanslag werd opgeëist door de terroristische groepering Islamitische Staat.

In juni opende een schutter, die later geïdentificeerd werd als de Tunesische student Seifeddine Rezgui, het vuur op een toeristenstrand in Sousse. Nadien ging hij het Imperial Marhaba Hotel binnen om ook daar een bloedbad aan te richten. Later werd hij voor het hotel door de politie doodgeschoten. Ook deze aanslag werd nadien opgeëist door Islamitische Staat. De Tunesische autoriteiten hebben tot nu toe 150 verdachten gearresteerd.

Antiterrorisme-experts van de Britse politiediensten zeggen nu bewijs te hebben voor de link tussen beide aanslagen. De politie wenst geen verdere details te geven over het verband tussen de twee aanslagen, maar zegt dat er "sterke aanwijzingen" zijn.