Aanslag op Britse premier May verijdeld: "Daders wilden deur Downing Street opblazen en May ombrengen met messen"

De Britse premier Theresa May.
REUTERS De Britse premier Theresa May.
De Britse veiligheidsdiensten hebben een terroristische aanslag van twee islamitische extremisten op premier Theresa May verijdeld. Dat meldt Sky News. De verdachten van 20 en 21 jaar uit Londen en Birmingham werden vorige week opgepakt.

De veiligheidsdiensten hadden de twee al langer in het vizier. Volgens de politie wilden ze een geïmproviseerde bom tot ontploffing brengen in Downing Street, bij de ambtswoning van de premier in Londen. In de chaos die daaruit zou volgen, wilden ze May aanvallen en haar doden met messen. 

De Britse regering werd gisteren van het plan op de hoogte gebracht door het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst MI5.

De twee verdachten worden vervolgd voor het voorbereiden van terroristische aanslag en moeten vandaag voor de rechter verschijnen. Volgens een woordvoerder van May zijn in het afgelopen jaar negen aanslagen in het Verenigd Koninkrijk verijdeld. De premier dankte de MI5 voor "haar onvermoeibare werk  om de nooit geziene terroristische dreiging te verslaan". "Terwijl Daesh (zoals de Britse overheid IS noemt, red.) belangrijke tegenslagen te verwerken kreeg in Irak en Syrië, betekent dat nog niet dat de dreiging voorbij is. Integendeel, de dreiging verspreidt zich nog, bijvoorbeeld via propaganda op sociale media en door anderen aan te zetten aanslagen te plegen in het Verenigd Koninkrijk."
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francis Dandelé-Franck

  Al eens geprobeerd om aan Downingstreet 10 te geraken?

 • martijn ramaekers

  Ik geloof er alles van

 • Ronny Van de Wal

  Men wil blijkbaar suggereren dat zij blootgesteld is aan dezelfde gevaren als de gewone sterveling zeker? Ik geloof er in elk geval niks van hoor.

 • Jan Van Rompaey

  Dat volkje wordt toch met open armen ontvangen in Engeland?

 • Freddy Sonnemans

  Waarom kan men in de UK worden opgepakt voor 'het voorbereiden van ...'. In Belgie moet de staatsveiligheid en politie wachten tot er iets is gebeurt. Voor de rest 100% akkoord met Andre Perneel.