Aanslag met bomauto nabij zetel MI5 in Belfast

UNKNOWN
Volgens de politie heeft de Real IRA, een splintergroepering van het vroegere Ierse Republikeinse Leger IRA, de verantwoordelijkheid voor de aanslag in de Noord-Ierse hoofdplaats Belfast opgeëist.

In Belfast ontplofte een bomauto in de buurt van de zetel van de Britse geheime dienst MI5. Volgens de Britse tv-zender BBC werd een man naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens een woordvoerster van de politie is er geen sprake van zwaargewonden.

Volgens de Britse zenders BBC en Sky News zou het springtuig door een taxi ter plaatse zijn gebracht. De familie van de bestuurder zou bedreigd zijn geweest. Politie en brandweer snelden ter plaatse terwijl de omgeving werd afgezet. Bewoners van omliggende woningen werden gevraagd om hun huizen te verlaten uit voorzorg.
 
De Real IRA is een van de splintergroeperingen die hun vijandigheid ten opzichte van het vredesproces kracht bijzetten door Britse doeleinden in Noord-Ierland te blijven viseren nadat het katholieke IRA in 2005 de wapens heeft neergelegd. (belga/kh/vsv/adv)