Aanslag Ankara: 37 doden, 71 gewonden, overheid legt Twitter en Facebook lam

Bij een aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara zijn zeker 37 mensen omgekomen. 71 mensen liggen nog in het ziekenhuis, 15 van hen zijn er erg aan toe. Dat heeft Mehmet Muezzinoglu, de Turkse minister van Gezondheid, laten weten. Facebook en Twitter zijn in het land uit de ether gehaald.

Volgens de minister worden momenteel 71 slachtoffers behandeld in ziekenhuizen. Daarvan verkeren er 15 in kritieke toestand. 

De explosie vond zondagavond plaats om kwart voor zeven 's avonds, lokale tijd. Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe een auto met explosieven tot ontploffing wordt gebracht naast een bus vol passagiers. Door de krachtige explosie vlogen ook andere bussen en auto's in de buurt in brand.

De autobom explodeerde op een druk verkeersknooppunt met veel bushaltes bij het Guven Park in het centrum van de hoofdstad. Daar was het zoals gewoonlijk druk aan het begin van de zondagavond. 

De aanslag is nog door niemand opgeëist, maar de politie vermoedt dat  Koerdische militanten erachter zitten, zei een hooggeplaatste regeringsfunctionaris. Ten minste een van de daders was een vrouw, zei hij.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala, is het onderzoek maandag afgerond. 'Dan zullen we bekend maken welke organisatie er achter deze aanslag zit', zei hij zondag live op televisie.

AFP
EPA

Erdogan reageert

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezworen terrorisme 'op de knieën' te krijgen. 

In de afgelopen maanden hebben zowel Koerdische militanten als extremisten van Islamitische Staat aanslagen gepleegd in Turkije. In Turkije is ook een uiterste linkse groep actief.

De pro-Koerdische partij HDP heeft de aanslag veroordeeld. De partij wordt door tegenstanders vaak verweten de politieke arm van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK te zijn en zich niet tegen het geweld van de PKK uit te spreken.

AFP
KolHaolam on Twitter
Barzan Sadiq on Twitter
Mete Sohtaoğlu on Twitter
julie on Twitter

Waarschuwing

De Amerikaanse ambassade in Turkije had vrijdag nog gewaarschuwd voor een dreigende aanslag in een wijk in de buurt van het plein. De ambassade had alle Amerikanen toen opgeroepen om uit de buurt weg te blijven.

Premier Ahmet Davutoglu voert spoedoverleg met onder anderen zijn minister van Buitenlandse Zaken en de hoofden van de politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Een bron bij de veiligheidsdiensten zei dat het voorlopige onderzoek erop wijst dat de aanslag het werk was van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK of een aan haar gelieerde organisatie.

De explosie gebeurde nauwelijks drie weken na de zelfmoordaanslag van 18 februari, die in het centrum van Ankara aan 29 mensen het leven had gekost. Die aanslag werd opgeëist door de Kurdistan Freedom Falcons (Valken voor de Vrijheid van Koerdistan, TAK).

Onderstaande beelden van een bewakingscamera tonen het moment waarop de autobom vanavond ontplofte.

AP

Australische ambassadeur

Intussen raakte ook bekend dat de Australische ambassadeur zich toevallig op slechts een 20-tal meter van de bomaanslag bevond. "Ambassadeur James Larsen zat in zijn wagen op het kruispunt in Ankara toen de bom afging. Hij raakte niet gewond, maar is wel aangedaan door wat hij zag", aldus de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop.

Een autobom richt een ware ravage aan in Ankara
Twitter Een autobom richt een ware ravage aan in Ankara