Aanleg gaspijpleiding tussen Rusland en Turkije gestart

AFP
Aan de Zwarte Zee zijn de werkzaamheden voor de aanleg van de gaspijpleiding TurkStream tussen Rusland en Turkije van start gegaan. Dat heeft de Russische gasgigant Gazprom meegedeeld. Het project staat symbool voor de toenadering tussen Moskou en Ankara.

"De bouw van de gaspijpleiding TurkStream is van start gegaan in de Zwarte Zee, dicht bij de Russische kust", zo deelde Gazprom mee. Volgens Gazprom-ceo Aleksej Miller "loopt de uitvoering van het project volgens plan en zullen Turkse en Europese consumenten vanaf eind 2019 beschikken over een nieuwe veilige route voor de invoer van Russisch gas".

TurkStream zag eind 2014 het daglicht. In diezelfde periode, in volle Oekraïense crisis, werd duidelijk dat het project South Stream niet zou doorgaan. Die pijpleiding had via de Zwarte Zee en Bulgarije gas naar Europa moeten brengen.

TurkStream moet niet enkel de gastoevoer aan Turkije verhogen, maar er ook toe bijdragen dat Turkije de plaats van Oekraïne kan innemen als transitland voor gasleveringen aan Europa.