Aanklagers vragen doodstraf voor schutter die elf mensen doodschoot in synagoge

Mensen omhelzen elkaar op een wake bij de Tree of Life synagoge die onder vuur genomen werd door Robert Bowers.
afp Mensen omhelzen elkaar op een wake bij de Tree of Life synagoge die onder vuur genomen werd door Robert Bowers.
De openbaar aanklagers in de Verenigde Staten willen de doodstraf voor de verdachte van de schietpartij in een synagoge in Pittsburgh vorig jaar. De 46-jarige Robert Bowers ging op 27 oktober een synagoge in de Amerikaanse stad binnen en opende het vuur. Daarbij doodde hij elf mensen.

Bowers zou “alle Joden moeten sterven" hebben geroepen toen hij het vuur opende op de gelovigen die voor een geboortedienst bijeen waren gekomen in het gebedshuis. Bij de aanval vielen elf doden en zeven gewonden.

“Een veroordeling voor de doodstraf is te rechtvaardigen voor Robert Bowers”, aldus procureur Scott Brady, die verwijst naar het “gebrek aan schuldgevoel” bij de vermeende dader en zijn “haat en minachting” tegenover joden. 

In totaal lopen er 63 aanklachten tegen Bowers, die onschuldig heeft gepleit in alle aanklachten.

Antisemitische wapenfreak

De vermeende dader woonde alleen in een appartement op een vijftiental kilometer van de synagoge. Op sociale media bleek dat hij een wapenfreak is met een voorgeschiedenis van antisemitisme. Bij de aanval gebruikte hij een automatisch wapen en drie handvuurwapens. 

Er is nog geen datum vastgelegd voor het proces.

De openbaar aanklager wil de doodstraf voor schutter Robert Bowers.
AFP De openbaar aanklager wil de doodstraf voor schutter Robert Bowers.
Een geïmproviseerd herdenkingsmonument voor de doodgeschoten mensen aan de synagoge in Pittsburgh.
AP Een geïmproviseerd herdenkingsmonument voor de doodgeschoten mensen aan de synagoge in Pittsburgh.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jurgen Van der Vekens

    gelijk heb je Erik, maar dan voor IEDEREEN het zelfde lot!

  • DIRK VAN DESSEL

    De filosemietische , pro-Zionistische Grootkapitaal-Lobby is oppermachtig in de USA en trekt aan de touwtjes waaraan Trump spartelt op hun commando.

  • Erik De Smet

    Wie zelf doelbewust levens neemt, moet alle recht om zelf te leven worden afgenomen. Als ze dat eens in België zouden invoeren, zullen de mensen heel wat geruster op straat durven komen.