Aanklager wil psychisch onderzoek voor Pistorius

REUTERS
De openbare aanklager heeft de rechter tijdens het proces tegen Oscar Pistorius gevraagd om de olympische atleet naar een instelling te sturen zodat hij 30 dagen psychiatrisch geobserveerd kan worden.

De aanvraag kwam er nadat een getuige van de verdediging, forensisch psychiater Merryl Vorster, gisteren had gesteld dat Pistorius leidt aan een abnormale angststoornis. "Een angststoornis kan verantwoordelijk zijn geweest voor het beslissingsgedrag tijdens de nacht van het misdrijf", zei ze. Volgens de getuigen liep Pistorius de stoornis op omwille van zijn moeilijke jeugd - zijn ouders scheidden en zijn moeder stierf toen hij 15 jaar oud was - en omwille van de hoge criminaliteitsgraad in Zuid-Afrika.

De rechter beslist morgen of de aanvraag wordt toegekend. Het proces zou in dat geval uitgesteld worden. Het getuigenverhoor zou normaal gezien deze week aflopen.

Moord
Pistorius wordt verdacht van moord met voorbedachte rade op zijn vriendin, model Reeva Steenkamp. Ze werd doodgeschoten door Pistorius met vier kogels die dwars door de toiletdeur gingen, waar Steenkamp zich bevond. Dat gebeurde in februari 2013, in het huis van Pistorius. De 27-jarige atleet, geamputeerd aan beide benen, beweert dat hij dacht dat ze een inbreker was.

Pistorius riskeert minstens 25 jaar cel.