Aanklacht klokkenluider over Trump is “geloofwaardig en verontrustend”

Het transcript van het gesprek tussen Trump en Zelenski.
AFP Het transcript van het gesprek tussen Trump en Zelenski.
Het Witte Huis heeft de aanklacht van de klokkenluider aangaande het gesprek tussen president Trump en de Oekraïense president Zelenski overgemaakt aan de Senaat. Dat is wettelijk verplicht, maar het Witte Huis weigerde dat aanvankelijk te doen. Adam Schiff, die de Inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voorzit, heeft de klacht doorgenomen. Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, eist dat de klacht openbaar gemaakt wordt.

“Ik vond de beschuldigingen erg verontrustend. Ik vond ze ook erg geloofwaardig”, aldus Schiff, zonder in te gaan op de inhoud van de aanklacht. “Ik wil de klokkenluider bedanken om naar voor te komen. Ik denk dat dit moedige individu ernstig wangedrag heeft blootgelegd. We zullen al het mogelijke doen om u te beschermen”, richtte hij zich tot de klokkenluider, wiens identiteit nog steeds geheim is.

De klokkenluider maakt deel uit van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Zijn klacht zou gaan over Trumps verzoek om zijn politieke rivaal Joe Biden te onderzoeken. Dat verzoek zou Trump in juli telefonisch gedaan hebben aan de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Bidens zoon Hunter werkte voor een Oekraïens gasbedrijf. Vandaag gaf het Witte Huis onder druk een samenvatting van het telefoongesprek vrij.

Mike Conaway, een Republikeins lid van de Inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zegt na het lezen van de klacht dat hij niet verwacht dat Trumps presidentschap in gevaar zal komen als de inhoud van de klacht openbaar wordt gemaakt. “Ik heb niets gezien dat mij verontrust”, klinkt het.

Schumer eist dat klacht openbaar gemaakt wordt

Intussen eist Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, dat de klacht onmiddellijk vrijgegeven wordt. “Het publiek heeft het recht de klacht van de klokkenluider zelf te lezen", zei hij. “De inhoud van de klacht moet onmiddellijk openbaar worden gemaakt."

Slechts een aantal politici hebben de klacht mogen inzien, maar zij mogen in het openbaar niet spreken over de inhoud van het document.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.