Aanhoudende hittegolf eist al zeker 31 levens in Montreal en Quebec

Kinderen spelen in een fontein tijdens de hittegolf in Montreal.
AFP Kinderen spelen in een fontein tijdens de hittegolf in Montreal.
In Québec zijn minstens zeventien mensen omgekomen als gevolg van de hittegolf die het oosten van Canada sinds eind vorige week treft, terwijl ook in Montreal al veertien overlijdens zijn geregistreerd. Dat meldden de Canadese gezondheidsautoriteiten woensdag. Ook in de regio ten zuidoosten van Québec vielen al minstens vijf doden.

Woensdag bereikte het kwik in Montreal 34 graden met een hoge vochtigheidsgraad. Ook in Québec, waar het nog vochtiger was, waren de temperaturen hoger dan 30 graden.

In Montreal zijn minstens veertien mensen overleden als gevolg van extreme hitte in de stad. Hoewel de doodsoorzaak nog wordt onderzocht, is inmiddels wel vastgesteld dat de overledenen allemaal extra gevoelig waren voor de hoge temperaturen. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld psychische problemen hadden of chronisch ziek waren. Ook waren er slachtoffers die in hoogbouw woonden en het daardoor extra heet hadden.

De Canadese eerste minister Justin Trudeau sprak op Twitter zijn medeleven uit met de nabestaanden. Hij voegde eraan toe dat de hoge temperaturen nog even blijven duren in het centrum en oosten van Canada.

De gezondheidsdienst in de stad roept bewoners op om enkel het noodnummer te bellen in echte noodsituaties. De telefoonlijnen worden overspoeld met mensen die aan de hitte gerelateerde klachten hebben. Het noodnummer heeft 1.200 telefoontjes per dag, dertig procent meer dan normaal, te verwerken gekregen.

Oproep om ouderen en zwakkeren in het oog te houden

De burgemeester van Montreal heeft daarnaast inwoners opgeroepen om te letten op oudere en zwakkere mensen, vooral op plekken waar veel hoogbouw is en waar de temperaturen het hoogst zijn. Ook gaan stadsmedewerkers van deur tot deur.

Montreal gaat gebukt onder een hittegolf sinds afgelopen zaterdag. Het is sindsdien onafgebroken meer dan 30 graden in de stad. Nog tot en met donderdag worden hoge temperaturen verwacht. Vrijdag zou het kwik in Québec weer zakken tot 24 graden.

In 2010 eiste een hittegolf in de stad meer dan 100 levens.

Kinderen spelen in een fontein tijdens de hittegolf in Montreal.
AFP Kinderen spelen in een fontein tijdens de hittegolf in Montreal.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lia Schuijt

    Hier zitten we ook al daaaaagen boven de 30 graden ondanks de optimistische weersvoorspellingen die nooit de 30 aanraken. Waar de weermensen de thermometer hebben staan is mij een raadsel. En waar blijft nu de gevoelstemperatuur?

  • Frederik Naert

    Heb nooit begrepen waarom mensen zo rap overlijden door de warmte maar sinds ik op een appartement op het eerste verdiep woon wel. Temperatuur is hier 28.5 graden en is niet om uit te houden. Dit eist wel degelijk mensenlevens.