Aanhoudende crisis rond Boeing 737 MAX: geen enkele Boeing besteld in januari

AFP
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft in januari geen enkele bestelling kunnen binnenhalen voor een van zijn commerciële vliegtuigen. Het is de tweede keer sinds het begin van de 737 MAX-crisis dat dit gebeurt, na mei vorig jaar.

De 737 MAX-vliegtuigen staan sinds midden maart vorig jaar wereldwijd aan de grond, na twee dodelijke crashes op vijf maanden tijd. Luchtvaartmaatschappijen twijfelen sindsdien om nieuwe exemplaren van de 737 MAX, dat het best verkopende model was van Boeing, te bestellen. Maar ook voor andere modellen kwamen er dus geen orders binnen in januari.

De Europese concurrent Airbus deed het daarentegen onverwacht goed in januari, met 274 bestellingen. Dat was volgens persbureau Reuters de beste januari-maand in zeker vijftien jaar. 

Wanneer de 737 MAX weer de lucht in mag, is nog onduidelijk. Vliegtuigbouwer Boeing ontdekte onlangs weer een nieuw softwareprobleem bij de toestellen. Boeing gaat er volgens een eerdere verklaring van uit halverwege dit jaar groen licht te krijgen voor de vliegtuigen die al sinds maart vorig jaar aan de grond staan.

De 737 MAX werd aan de grond gezet na twee ongelukken binnen vijf maanden. Bij vliegtuigen van maatschappijen uit Indonesië en Ethiopië was een systeem dat moest zorgen dat het vliegtuig niet te steil steeg te agressief. Daardoor werd de neus van het vliegtuig herhaaldelijk naar beneden gedrukt wat tot de fatale ongelukken leidde.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.