Aanhangers Maduro uit ambassade in VS gehaald

De ambassade van Venezuela in de VS.
EPA De ambassade van Venezuela in de VS.
De Amerikaanse autoriteiten hebben de laatste betogers uit de Venezolaanse ambassade in Washington gehaald. Aanhangers van de socialistische president Nicolás Maduro hebben het gebouw ongeveer een maand bezet gehouden, naar eigen zeggen als "gasten" van de regering in Caracas (Venezuela).

De Verenigde Staten zien Maduro niet meer als de legitieme leider van zijn land, maar steunen oppositieleider Juan Guaidó. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het kamp van Guaidó om hulp had gevraagd bij het verwijderen van de activisten.

Een van de betrokken actiegroepen zegt dat op het hoogtepunt zo'n vijftig mensen meededen aan de bezetting. De meeste activisten vertrokken toen duidelijk werd dat een inval op handen was. Er zouden uiteindelijk nog maar vier bezetters over zijn geweest.

De krant The Washington Post bericht dat ook tegenstanders van Maduro eind vorige maand naar de ambassade waren gegaan. Zij hielden mensen tegen die het gebouw wilden betreden of voorraden wilden afleveren. Beide kampen hebben elkaar beschuldigd van geweld.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de laatste betogers uit de Venezolaanse ambassade in Washington gehaald.
EPA De Amerikaanse autoriteiten hebben de laatste betogers uit de Venezolaanse ambassade in Washington gehaald.
EPA
EPA
Ook de tegenstanders van Maduro trokken eind vorige maand naar de ambassade in de VS. Ze hielden mensen tegen die het gebouw wilden betreden of voorraden wilden afleveren (archiefbeeld).
EPA Ook de tegenstanders van Maduro trokken eind vorige maand naar de ambassade in de VS. Ze hielden mensen tegen die het gebouw wilden betreden of voorraden wilden afleveren (archiefbeeld).
EPA4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Franky Puystjens

  Nu hun poging om een staatsgreep/burgeroorlog op te zetten in Venezuela is mislukt, blijven de USA toch maar verder het énige taaltje spreken dat ze kennen: gewéld gebruiken tegen een (wettige!) buitenlandse regering die geen slaafse vazal wil zijn, in plaats van het internationaal recht te respecteren. De inval in de Venezolaanse Ambassade is een flagrante schending van art. 22 van het Verdrag van Wenen inzake het Diplomatiek Verkeer.

 • Maxime Vanmaercke

  Ik hoop dat er iemand hetzelfde doet met Trump. Gewoon komen zeggen:"Ik ben de interim nieuwe president". Hoe zal hij daar op reageren?

 • sam van gestel

  Schending van het internationaal recht, ambassades zijn diplomatiek onschendbaar grondgebied van het land dat door de ambassade vertegenwoordigd wordt, de VS dient hiervoor op het matje geroepen te worden !

 • Filip Vanlaeken

  Tich wel een gevaarlijk precedent. Er zijn er genoeg in de wereld die ook luever een andere president zouden hebben in bvb Amerika, mogen die dan allemaal de ambassades vd VS ontruimen ? Wacht liever een machtswissel af...