Aanhangers halen oud-president Saakasjvili uit handen van politie

REUTERS
Ex-president van Georgië Michail Saakasjvili is in de Oekraïense hoofdstad Kiev door een menigte aanhangers uit handen van de politie gehaald. Hij was gearresteerd, nadat hij stampei maakte toen er in de morgen huiszoeking bij hem thuis zou worden gedaan. Aanhangers haalden hem uit de een politiebusje.

Zijn aanhouding volgde op dramatische taferelen bij zijn woning in de Oekraïense hoofdstad. Vroeg in de ochtends eisten aanklagers toegang tot zijn appartement. Saakasjvili klom toen op het dak en dreigde ervan af te springen. Oproerpolitie hield volgens Oekraïense media aanhangers en nieuwsgierigen op afstand.

De Oekraïense openbaar aanklager zei vandaag dat Saakasjvili 24 uur de tijd krijgt om zich te melden bij de autoriteiten. "Hij kan het land waarvan hij houdt helpen door het onnodige schokken te besparen". Het Oekraïense Openbaar Ministerie liet dinsdag weten dat Saakasjvili niet wordt uitgeleverd aan Georgië, dat hem zoekt wegens machtsmisbruik.

Conflict

Saakasjvili, die is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, woont sinds drie jaar in Oekraïne. Hij was van 2004 tot 2007 president van Georgië. De statenloze ex-president heeft nu een slepend conflict met zijn gastheer, president Petro Porosjenko van Oekraïne. Saaksjvili wordt ervan beschuldigd een criminele organisatie te steunen. De Oekraïense nationaliteit die hij cadeau had gekregen, werd hem in juli weer afgenomen.

Saakasjvili was de drijvende kracht achter een 'mars voor impeachment' die zondag is gehouden. Hij wil Porosjenko afzetten en een jongere politicus op zijn plaats zetten. Saakasjvili en Porosjenko waren ooit bondgenoten, toen de president hem zelfs gouverneur van de belangrijke stad en provincie Odessa maakte. Aan het eind van die termijn verzuurde de sfeer tussen de twee.

Het Oekraïense Openbaar Ministerie heeft vandaag laten weten dat Saaksjvili niet wordt uitgeleverd aan Georgië, dat hem zoekt wegens machtsmisbruik.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jozef Van Schuerbeeck

    In de politiek gaan men zonder problemen over lijken. The winner takes it all !