Aangrijpend én hoopgevend: de eerste beelden van geredde voetballertjes in ziekenhuis

rv
De Thaise overheid geeft de eerste beelden vrij van de voetballertjes die gered zijn uit de grot waarin ze meer dan twee weken vastzaten. De voetballertjes en hun trainer herstellen in het ziekenhuis van Chiang Rai en verkeren volgens artsen "in een zeer goede mentale gezondheid".

Op de beelden zitten en liggen de jongens in ziekenhuisbedden met gezichtsmaskers op, terwijl verplegend personeel voor hen zorgt. Op andere beelden is te zien hoe de tieners op brancards de grot uitgedragen worden, waarbij sommigen bewusteloos lijken. Een redder zei aan het persagentschap AFP gezegd dat ze "in slaap" waren.

De dertien werden tijdens een reddingsoperatie die van zondag tot en met gisteren duurde, allemaal uit hun benarde positie bevrijd. Dat ze het zo goed stellen, "komt mogelijk omdat ze de hele tijd samen hebben doorgebracht als een team en elkaar hebben geholpen", aldus dokter Thongchai Lertvilairattanapong. "Ze verkeren allen in een goede fysieke gezondheid, zonder koorts of ernstige infecties. Slechts drie van hen hebben een lichte longontsteking", aldus de arts nog.

De jongens van de ploeg 
'Wilde Zwijnen', allen tussen 11 en 16 jaar, en hun 25-jarige trainer, moeten nog een week in het ziekenhuis blijven, en zullen dus niet kunnen ingaan op de uitnodiging van de wereldvoetbalbond FIFA om naar de finale van het WK te gaan kijken.

REUTERS

Stijgend water

De dertien kwamen op 23 juni in de grot vast te zitten, toen ze verrast werden door stijgende waterniveaus. De eerste vier jongens werden zondag uit de grot gehaald, de volgende vier eergisteren en de laatste vier en de trainer gisteren. De Thaise marine geeft ook beelden vrij van de reddingsactie zelf, waarop onder meer te zien is hoe de jongens de grot worden uitgedragen op brancards.

Het hoofd van de reddingsoperatie Narongsak Osottanakorn verklaarde na de redding dat een "onmogelijk missie werd volbracht". Hij riep de mensen overal ter wereld op om te leren uit het incident, zodat dergelijke situaties niet opnieuw zouden voorkomen. 

REUTERS
REUTERS29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Monique Moreels

  Op Thai media was vorige week te lezen dat de meerderheid vd voetballertjes vluchtelingen zijn en statenloos; hebben geen enkel recht; daarom zijn er enkele goeie zielen die hen onder de vleugels nemen en van de beste voetballertjes maken. In het oog van de wereld liggen ze nu samen in een ziekenhuis, maar in het gewone leven hebben ze geen recht op zorg noch onderwijs.

 • Thérèse Van Hoof

  Werkelijk, hier kan heel de wereld uit leren!! Een huzarenwerk goed doordacht en vooral een super samenwerking. Dat heeft onze wereld nodig!

 • Rudi De Groof

  Belachelijk die mondmaskers. Ze willen het allemaal nog wat erger maken dan het eigenlijk was.

 • Leona DE Marez

  Aan allen die aan gans deze redding hebben meegewerkt een heel grote proficiat zo'n reddingsactie is toch ook niet zonder gevaar ,spijtig van die ene redder die zijn leven gegeven heeft, die mogen we ook als een held beschouwen zoals al de andere en voor de kinderen een grote dikke pluim dat die zo moedig gebleven zijn wij leefden met hen mee, we zijn heel blij en op gelukt dat ze levend en wel er uit zijn ,nu hebben hun ouders weer rust. aan allen spoedig herstel

 • Paul Philippaerts

  De pers krijgt er blijkbaar niet genoeg van. Waarom niet zoveel aandacht voor de kinderen in Syrië, daar worden ze met duizenden vermoord.