Aandeel Amazon keldert na uithaal Trump: "Duizenden handelaars worden uit de markt geduwd"

REUTERS
Amazon.com kreeg gisteren zware klappen op de beurzen in New York. Aandelen van de onlinewinkel gingen er met vijf procent op achteruit, goed voor een daling van 30 miljard dollar van de totale marktwaarde van het bedrijf. De aanleiding: Trump heeft bekendgemaakt dat hij de fiscale behandeling van het bedrijf wil herzien.

Nieuwswebsite Axios berichtte gisteren dat Trump bang is dat steeds meer detailhandels de strijd met Amazon niet aankunnen en kopje onder zullen gaan. De president zou daarom de fiscale behandeling van Amazon onder de loep willen nemen en de antitrustwetgeving willen gebruiken om achter Amazon aan te gaan.

Vastgoedsector

Vandaag reageerde Trump zelf op Twitter: "Ik heb mijn bezorgdheden over Amazon al lang voor de verkiezingen geuit", schreef hij. "In tegenstelling tot anderen betalen ze weinig tot geen belastingen aan staten en lokale overheden, gebruiken ze ons postsysteem als hun leveringsdienst (wat omvangrijke verliezen voor de VS betekent) en doen ze duizenden kleinhandelaars failliet gaan."

Op de achtergrond speelt er echter nog meer: Trump zou met zijn kritiek vooral zijn vrienden uit de vastgoedwereld willen napraten. Zij zien hun winkelcentra verloederen als gevolg van de faillissementen.

"Het Congres viseert Facebook, maar president Trump is daar niet in geïnteresseerd. In de plaats daarvan, is Amazon de techreus waar Trump achteraan wil gaan", schreef Axios, onder aanhaling van vijf bronnen die de zaak met de president besproken hebben. 

"De president heeft al vaker gezegd dat hij een speelveld wilt waar alle bedrijven gelijkwaardig zijn en dit is niet anders", zei Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders gisteren tijdens de persbriefing. "Hij zal altijd verschillende manieren onderzoeken, maar momenteel liggen er geen specifieke maatregelen op tafel."

Wall Street

Het nieuws had meteen een weerslag op de aandelen van Amazon, die gisteren een flinke duik namen. Aanvankelijk was er sprake van een daling van zeven procent, maar uiteindelijk werd de schade bijgesteld naar vijf procent. Wat nog steeds goed bleek voor een terugval van 30 miljard in de totale marktwaarde van het bedrijf.

De aandelen van techbedrijven staan momenteel al zwaar onder druk nadat Facebook eerder deze maand toegaf dat consultancybedrijf Cambridge Analytica misbruik had gemaakt van gebruikersinformatie. 

Jeff Bezos, oprichter en CEO van Amazon.
AP Jeff Bezos, oprichter en CEO van Amazon.

"Met de zorgen om Facebook en regelgeving, is het nieuws dat Trump Bezos (Jeff Bezos, CEO van Amazon, red.) en Amazon viseert de komende maanden wel het laatste dat zenuwachtige techinvesteerders willen zien", zei analist Daniel Ives van GBH Insights. "Dit blijft als een donkere wolk over de aandelen hangen en in de ogen van (Wall) Street verhoogt dit het risicoprofiel."

Obsessie

Een bron binnen de Trump-administratie vertelde aan Reuters dat Trump vindt dat Amazon te machtig is geworden. 

Trump heeft in het verleden al vaker kritiek geuit op Amazon en zijn oprichter en CEO Jeff Bezos, die volgens Forbes me een nettowaarde van meer dan 100 miljard ook de rijkste persoon ter wereld is. Bezos is ook eigenaar van The Washington Post, een krant die erg kritisch is voor de president. Trump beschouwt de krant als een spreekbuis voor Bezos' zakelijke belangen en noemt het blad de #AmazonWashingtonPost op Twitter. "Hij is geobsedeerd door Amazon", vertelde een bron aan Axios. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  En waarschijnlijk zijn zijn familie en vrienden nu verwoed Amazon-aandelen aan het opkopen.....

 • Geert Matthys

  Neeeee, blijf van m'n Kindle af! Nou ja, dan kopen we maar bij Alibaba. Internet retailers gaan niet meer verdwijnen hoor, allemaal veel sneller en efficiënter, ik ga ook niet naar de buurtsuper maar naar de supermarkt. Detailhandels hun villa betalen interesseert me niet, die kunnen best iets anders doen.

 • jos indigne

  Trump is een wijs en machtig man

 • Filip Desmedt

  Tja , wat wil je , al die kerels maken Trump belachelijk , schelden hem uit , maken belachelijke naakte beelden van hem . En kijk , wie laatst lacht nietwaar , mooie uppercut terug !! Lach maar wat verder media en rijke bazen , je krijgt het allemaal terug in jullie gezicht !!

 • george patrick martou

  eigenlijk heeft Trump groot gelijk, beetje meer belastingen betalen zou niet slecht zijn voor de wereld !!