96-jarige oud-nazi riskeert vijf jaar cel voor aanzetten tot haat

Tijdens het interview zei Karl Münter: "Als ik mensen arresteer, dan ben ik verantwoordelijk voor hen. En als ze weglopen, heb ik het recht om ze dood te schieten.”
Youtube Tijdens het interview zei Karl Münter: "Als ik mensen arresteer, dan ben ik verantwoordelijk voor hen. En als ze weglopen, heb ik het recht om ze dood te schieten.”
Karl Münter, een oud-SS'er van 96 jaar, wordt beschuldigd van het aanzetten tot haat in een documentaire over een bloedbad in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij tientallen burgers werden vermoord door de SS.

De beschuldiging is bevestigd door een woordvoerder van het gerecht in Hildesheim. Hij zei dat de bejaarde man een interview had gegeven aan de openbare omroep ARD. In het interview had de man de Holocaust geminimaliseerd en gezegd dat de slachtoffers van het bloedbad in het Franse Ascq in 1944 zelf schuld hadden aan hun dood. 

Bloedbad
Enkele maanden voor de invasie van Normandië hadden leden van het Franse verzet explosieven aangebracht op de spoorweg nabij Rijsel. Daardoor ontspoorde een trein. Er vielen evenwel geen gewonden. Kort daarna beval de SS een vergeldingsactie in het dorp Ascq. Daarbij werden 86 jongens en mannen naar de spoorlijn gesleept waar ze in koelen bloede werden doodgeschoten.

De 96-oud-SS'er wordt ervan beschuldigd deel te hebben genomen aan het bloedbad, maar de feiten zijn verjaard en niemand kan er nu nog voor vervolgd worden. 

Interview

Maar wat hij nu zegt tijdens interviews kan wel gevolgen hebben. Volgens lokale media had de man vorig jaar aan de pers verklaard: "Als ik mensen arresteer, dan ben ik verantwoordelijk voor hen. En als ze weglopen, heb ik het recht om ze dood te schieten." 

De man riskeert een celstraf van vijf jaar. 

In het Franse Ascq staat nu een monument om de slachtoffers van het bloedbad te herdenken.
AFP In het Franse Ascq staat nu een monument om de slachtoffers van het bloedbad te herdenken.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom is dit nog steeds niet "verjaard" ?

 • robrecht Peeters

  de man werd verleden jaar nog geinterviewd door een ARD journalist terwijl tegelijkertijd een dochter van een vermoordde met name Bonte, een familienaam niet onbekend in de Westhoek, het verhaal deed. Volgens hem was dit het gevolg van een aanslag teveel, kort tevoren hadden de Duitsers nog zoiets meegemaakt, wederom uitgevoerd door burgers

 • Marc Verschaeren

  Berechten die man en ook de mensen die de trein deden ontsporen !! .

 • Hubert Wouters

  Hopelijk wordt deze crimineel gestraft.

 • danny meulders

  96 jaar , dan is levenslang niet meer zolang !