95 kilo ivoor ontdekt in koffers van koppel

THINKSTOCK
De douane van de Parijse luchthaven Roissy Charles-de-Gaulle heeft in de bagage van een Vietnamees echtpaar 95 kilogram ivoor ontdekt. Dat meldt het douanewezen.

Het stel maakte een tussenlanding in Parijs tijdens hun vlucht van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar Hanoï. De man en vrouw werden gelokaliseerd in de transithal en ontkenden aanvankelijk dat het om hun koffers ging. In de vier koffers bevonden zich namelijk meer dan 1.500 ivoren voorwerpen, juwelen, ringen, nog te bewerken delen van slagtanden en drie verdedigingswapens voor een totaalgewicht van 95,1 kg, aldus een communiqué van het gevangeniswezen.

Bij de ontdekte smokkelwaar zou het om de grootste vondst gaan die ooit door de Franse douane bij reizigers in beslag is genomen. In juni 2014 werd in een illegale containerlading uit de Democratische Republiek Congo met bestemming Vietnam 136 kilo onbewerkt ivoor ontdekt.

Cites, de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten, heeft in 1989 de handel in ivoor verboden. Ondanks dat verbod blijven stropers duizenden dieren doden.