91-jarige vindt overblijfselen van heilige na halve eeuw zoeken in België

Sint-Catharinakerk Kortrijk-Dutsel
Toerisme Vlaams-Brabant Sint-Catharinakerk Kortrijk-Dutsel
Het levenswerk van de Groningse Edze De Boer is voltooid. De 91-jarige man speurde de afgelopen vijftig jaar naarstig naar de overblijfselen van de heilige Hatebrand. Die vond hij uiteindelijk in Vlaams-Brabant.

Hatebrand was een katholieke abt in de twaalfde eeuw. Hij stichtte één van de eerste kloosters in het noorden van Nederland. Hier werd hij na zijn dood ook opgebaard. Hij werd heiligverklaard voor zijn levenswerk. Toen in de zestiende eeuw het protestantisme de kop opstak in de lage landen, werden alle kloosters met de grond gelijk gemaakt en raakten het gebeente hopeloos verloren.

Vijftig jaar geleden begon de Groningse Edze de Boer opnieuw te zoeken naar de resten van de heilige. Na 33 jaar geschriften te hebben uitgeplozen, leidde alle sporen hem in 2001 naar de kerk van Kortrijk-Dutsel in Vlaams-Brabant. Een dood spoor, zo bleek. De gepensioneerde man zocht in elke hoek van de kerk, maar vond geen spoor van de beenderen.

"Verdeeld over meerdere kerken"

De verrassing was  groot toen men enkele maanden geleden de beenderen alsnog in de kerk terugvond. Ze kwamen boven water tijdens de grote schoonmaak op zolder. De relikwieën lagen netjes opgeborgen in een kistje met de naam ‘Hatebrand’ ingegraveerd.

“De laatste nonnen die het door hem gestichte klooster in de zestiende eeuw verlieten, hebben de beenderen waarschijnlijk meegesmokkeld naar België”, verklaart Groningse historica Anneke Mulder-Bakker aan De Telegraaf. “Daar is hij een vereerde heilige geworden en is het gebeente verdeeld over meerdere kerken.”

Nu de heilige terug is opgedoken, mag hij na meer dan vijfhonderd jaar even terug naar zijn bakermat in Groningen. Daar wordt hij morgen tentoongesteld. Aangezien het klooster dat hij stichtte niet meer bestaat, koos de Boer voor de nabijgelegen kerk van Krewerd om hem aan het volk te tonen. Nadien keert hij terug naar België.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sam Maertens

  Tim De Witte, respect en volledig akkoord! 91 jaar en een doel niet opgeven is op zich al een fantastische prestatie, iets waar velen van kunnen dromen gezien ze enkel negatief commentaar hebben.Wat de waarheid ook is, geschiedenis kan je niet ontkennen, welke waarde je er ook aan geeft. Mooi bericht, mooi verslag.

 • Chris Vandeneede

  Ik geloof hier ook allemaal niet in, maar laat die mensen toch hun geloof en hun geluk. Ze doen er niemand kwaad mee, integendeel, maken anderen gelukkig. Ik heb daar veel respect voor.

 • Anita KEMPENEERS

  Respect voor ieders mening en geloof.

 • Derek Beuckelaers

  Tim De Witte, Temptatoin Island is helaas echter dan die andere sprookjes.

 • MYRTHE PASS

  Het is toch niet het bot van op de foto? Hierop is nog verdroogd bloed te zien.