Woede na vipfeestje "met veel alcohol" in 9/11 Museum

Mensen zien hoe de nationale 9/11-vlag wordt overgebracht naar het 9/11 Museum.
REUTERS Mensen zien hoe de nationale 9/11-vlag wordt overgebracht naar het 9/11 Museum.
De avond voor de opening van het 9/11 Museum in New York voor het grote publiek, werd er een vipfeestje gehouden als dank voor alle donateurs en mensen die hun steun gaven. Volgens een medewerker werd er "flink gedronken, gegeten en gelachen". Nabestaanden reageren woedend. "Je houdt geen cocktailfeestjes op een begraafplaats."

"Hebben jullie genoten van een hapje en een drankje op het graf van mijn broer gisteravond, eikels?", twitterde de zus van Robert Shay Jr.. Haar broer was 27 jaar, getrouwd, een vader en werkte de dag van de aanslagen in de Twin Towers.

De zus van Robert is niet de enige die woedend is. Ook andere nabestaanden en hulpverleners die als eerste ter plaatse waren, lieten aan New York Daily News weten het onbeschoft te vinden dat er een feestje was op de 'heilig' verklaarde plek.

Toegang geweigerd
Hulpverleners en familie van nabestaanden die de dagen voorafgaand aan de opening als eersten het museum mochten bezoeken, werden dinsdagmiddag de toegang al geweigerd. "We kregen te horen dat er schoongemaakt moest worden", vertelde brandweerman Joe Kisonas.

"Ze logen tegen ons. Vertel gewoon dat je een bijeenkomst hebt." Kisonas moest gisteren maar terugkomen. "Zodra we naar buiten liepen, zagen we horecamensen aan het werk. Een gedeelte was afgeschermd. We zagen mensen in smoking."

"Walgelijk"
Pas gisterochtend kwam hij erachter dat er een feestje was. "Ik vind het walgelijk. Ik heb vrienden die daar gewerkt hebben. Je houdt geen cocktailfeestjes op een begraafplaats."

Ook brandweerman John Feal die werkte op de dag van de aanslagen reageerde boos. "Iedereen die iemand verloren heeft tijdens 9/11 zou woedend moeten zijn. Het museum zou zich moeten schamen."

Rosaleen Tallon verloor haar broer, een brandweerman. Toen ze hoorde over het feestje wilde ze er "zo snel mogelijk heengaan, de resten van haar broer verzamelen en naar huis gaan". "Ze betekenen niks voor die politici, maar ze blijven alles voor ons betekenen."

Krabkoekjes en garnalencocktails

Ongeveer zestig mensen gingen dinsdagavond naar het feestje dat gehouden werden op de heilig verklaarde grond waar 1.115 ongeïdentificeerde slachtoffers liggen. Ook oud-burgemeester van New York Mike Bloomberg ging naar de bijeenkomst waar onder andere krabkoekjes en garnalencocktails werden genuttigd.

Een museummedewerker deed anoniem zijn verhaal aan de New York Daily News. "Er werd gedronken, gegeten en en gelachen, terwijl dit min of meer een begraafplaats is." Een gedeelte van het museum was omgetoverd tot een bar. "Ik denk niet dat alcohol hier moet worden toegestaan. Het is heilige grond en zij hebben het ontheiligd."

'Respectvolle kleine verzameling'
Het museum kreeg al eerder veel kritiek te verwerken en worstelt met de dubbele functionaliteit van het gebouw en de grond: het is enerzijds een herdenkingsmonument en anderzijds ook een toeristische trekpleister. Een woordvoerder van het museum meldde dat er een "kleine bijeenkomst" werd georganiseerd voor de donateurs die de vijf dagen gratis toegang voor hulpverleners en nabestaanden hebben gesponsord.

"Deze bijeenkomst was respectvol en ter ere van onze donateurs die hebben geholpen om het herdenkingsmonument en museum te bouwen. Er waren ook familieleden van 9/11-slachtoffers aanwezig."

Maar zelfs sommige aanwezigen vonden het feestje niet passend. Eentje beschreef dat ze op weg waren naar de cocktailbar terwijl ze door een gang liepen waar de stemmen van slachtoffers te horen waren. "Afschuwelijk", zo vatte de gast samen.

AFP
AFP
AP
REUTERS