Vliegtuigen vermist op luchthaven die door terreurgroep ingenomen is

Bij de strijd om de luchthaven van Tripoli werden toestellen vernietigd en beschadigd, andere zijn vermist.
GETTY Bij de strijd om de luchthaven van Tripoli werden toestellen vernietigd en beschadigd, andere zijn vermist.
De Amerikaanse overheid maakt zich naar verluidt zorgen om elf passagiersvliegtuigen die zijn vermist vanop de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli. Die werd op 26 augustus ingenomen door islamitische militanten van de groepering Fajr Libya, die volgens de regering in Libië een terreurgroep vormen. De verdwijning van de toestellen baart de VS zorgen met het oog op de dertiende verjaardag van de terreuraanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington.

Om de luchthaven werd wekenlang een hevige strijd gevoerd tussen regeringstroepen en de militanten van Fajr Libya. De islamitische groepering nam vorige week de luchthaven in, samen met vliegtuigen van het staatsbedrijf Libyan Airlines en Afriqiyah Airlines. Fajr Libya werd begin dit jaar door de Libische regering als een terroristische organisatie omschreven.

Terwijl het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de ernst van de situatie ronde de vermiste vliegtuigen poogt te minimaliseren, getuigt een regeringsbron in de Washington Free Beacon van grote bezorgdheid.

"In Libië is een aantal commerciële vliegtuigen vermist. We hebben op 11 september 2001 gezien wat er kan gebeuren met gekaapte vliegtuigen".

Aanslag op Amerikaans consulaat
Op 11 september zal het bovendien twee jaar geleden zijn dat islamitische militanten een aanval uitvoerden op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi. Daarbij vielen vier Amerikaanse slachtoffers, onder wie ambassadeur Christopher Stevens.

Transport gewapende terroristen
Rapporten van Amerikaanse inlichtingendiensten over de vermiste vliegtuigen bevatten een waarschuwing dat één of meer vliegtuigen gebruikt zouden kunnen worden in terreuraanslagen in de regio. Een ander scenario stelt dat burgervliegtuigen gebruikt kunnen worden om gewapende terroristen te vervoeren naar luchthavens die openstaan voor commerciële vluchten.

Volgens Al Jazeera zijn de vliegtuigen in handen van een groepering die zich 'Brigade van de Gemaskerde Mannen' noemt en is die van plan er terreuraanslagen mee uit te voeren.

Tunesië en Egypte hebben het luchtverkeer van en naar Libië gestaakt, landen als Algerije en Marokka zijn in verhoogde staat van parraatheid. Egypte heeft al luchtaanvallen op Libië uitgevoerd en overweegt nu ook grondtroepen te sturen.