Overblijfselen enige Belgische slachtoffer 9/11 nog steeds niet gevonden

BELGA
Onder de duizenden slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001 in New York bevindt zich één Belg. De 31-jarige Patrice Braut werkte als kaderlid voor de Amerikaanse onderneming Marsh & McLennan op de 97e verdieping van de noordelijke toren van het World Trade Center, toen het eerste vliegtuig in de wolkenkrabber vloog. Zijn ouders nemen in New York deel aan de herdenkingsceremonies ter ere van de slachtoffers.

Braut werkte als manager bij Marsh & McLennan. Zes jaar voor de terreurdaden vervoegde hij de hoofdzetel van de onderneming in New York. Hoewel zijn overblijfselen tot op vandaag nog niet teruggevonden werden, blijven zijn ouders hoopvol. "Toen we twee jaar geleden naar New York gingen, was 43 procent van de menselijke overblijfselen die op de rampsite werden teruggevonden, nog niet geanalyseerd", aldus zijn moeder Paola Braut. Ze hoopt op 8 september, wanneer zij naar New York vertrekken, meer informatie over de analyses te krijgen.

Op 9 september nemen zij en haar echtgenoot deel aan een eerbetoon georganiseerd door Marsh & McLennan. In de tragedie kwamen 292 medewerkers van het bedrijf om het leven. Op 11 september zelf is het echtpaar aanwezig op de inwijding van een gedenkteken, opgedragen aan de slachtoffers.

Eerbetoon in Anderlecht
Braut woonde in Anderlecht voor hij naar de Verenigde Staten trok. Daar wordt op 11 september omstreeks 14.30 uur een eerbetoon gehouden op het kerkhof Vogelenzang. Burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven is daarbij aanwezig.

In de voormalige school van Braut, het atheneum Bracops-Lambert, is de foto van de voormalige leerling aan de muur opgehangen. Jaarlijks wordt er ook een Patrice Brautprijs uitgereikt aan de meest verdienstelijke leerling. De gemeentelijke autoriteiten plaatsten ook een gedenkplaat op het ouderlijke huis van Braut, waar hij opgroeide en zijn ouders nog steeds wonen.

Amerikaanse droom
Op de site van Marsh & McLennan werd een pagina aan Patrice Braut opgedragen. Zijn naasten, vrienden en collega's lieten er enkele woorden van affectie op achter.

Patrice Braut maakte zijn droom om te wonen en werken in de Verenigde Staten werkelijkheid, maar hij bleef studeren en bereidde zich voor op een master in management. In New York leerde hij ook zijn Amerikaanse vriendin Loupe kennen.

"Onze zoon werd gedood en ons leven werd vernietigd", vat zijn moeder haar en haar echtgenoots verdriet sinds de dood van hun enig kind samen. "We werden in smart en verdriet ondergedompeld, maar hebben nooit aan de woede toegegeven. Dat brengt onze zoon niet terug." (belga/gb)

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA