NSA stopt met ongericht verzamelen gegevens

Voortaan moet de inlichtingendienst een verzoek doen bij de rechter

De NSA heeft vermoedelijk tientallen afluisterprogramma's
Reuters De NSA heeft vermoedelijk tientallen afluisterprogramma's
De Amerikaanse inlichtingendienst NSA stopt morgen met het vergaren van de metadata van Amerikaanse telefoongesprekken op grote schaal. De NSA schikt zich hiermee naar de wet die het Amerikaanse Congres begin juni goedkeurde.

Voortaan zullen de telecomoperatoren de data over de Amerikaanse gesprekken bijhouden. Speurders zullen die data enkel per zaak kunnen opvragen en mits toestemming van de rechter. Die beslissing van de speciale inlichtingenrechtbank, de zogenaamde Foreign Intelligence Surveillance Court (Fisc), kunnen aangevochten worden.

Het Congres besliste in juni om verregaande bevoegdheden die de inlichtingendiensten kregen na de aanslagen van 11 september 2001 in New York terug te schroeven. De nieuwe wet, de zogenaamde Freedom Act die de vaak gehekelde Patriot Act opvolgde, kwam er na de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden. Snowden bracht onder de aandacht dat de NSA op grote schaal communicatie onderschept. De man vluchtte het land uit en belandde uiteindelijk in Rusland, waar hij nog steeds zou verblijven.

De hervorming heeft geen betrekking op spionage in het buitenland. De NSA kreeg 180 dagen tijd na de goedkeuring van de wet om zich naar de nieuwe regels te schikken, een deadline die morgenochtend afloopt.

Edward Snowden.
ANP Edward Snowden.
AP