Minister van Binnenlandse Veiligheid VS waarschuwt voor nieuwe terreurplannen à la 9/11

reuters
Terroristen plannen nieuwe aanslagen van de gruwelijke omvang van 9/11. Daar waarschuwt de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Elaine Duke, voor. Volgens Duke zijn de terreuraanvallen met messen en voertuigen van de laatste maanden en jaren bedoeld om terroristen "bezig te houden" in de aanloop naar een "grote explosie".

Elaine Duke beweert dat het doel van terroristen nog altijd is om vliegtuigen te kapen met het oog op zo veel mogelijk burgerslachtoffers, net zoals bij de aanslagen van 11 september 2001. De waarnemende minister van Binnenlandse Veiligheid zei dat op een bijeenkomst op de Amerikaanse ambassade in Londen. Ze had het over een "tussenperiode" waarin terroristen momenteel zitten, om daarna ongemeen hard toe te slaan. "Terreurorganisaties - zoals IS, al-Qaida of andere - streven naar een grote explosie, zoals die van 9/11. Ze willen vliegtuigen neerhalen, daar zijn onze veiligheidsdiensten duidelijk over", aldus Duke.

photo_news

"Maar intussentijd moeten de geldstromen in stand gehouden worden, moeten ze goed zichtbaar blijven en moeten ze hun leden bezighouden. Daarom stellen ze zich voorlopig tevreden met kleinere aanslagen", zei Duke in Londen. "Maar dat betekent niet dat ze hun grootse plannen met vliegtuigen hebben opgegeven." Ze verduidelijkte dat het neerhalen van een vliegtuig met een laptop voor luchtvaartmaatschappijen wereldwijd een van de vele bedreigingen is. Een ernstig probleem daarbij is dat van het vrij verkeer van personen en goederen tussen de verschillende landen. Dat maakt dat de VS verder moet kijken dan de eigen grenzen.

Duke benadrukte dat ook in de VS vandaag de terreurdreiging weer "extreem hoog" is en dat het aantal zogenaamde 'home-grown'-extremisten toeneemt. Vooral door online propaganda, waartegen de internetgiganten volgens Duke sneller en strenger moeten optreden.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Al Qaida? Zijn die niet dood en begraven? Ik vond het al opvallend dat, zodra de VS een nieuwe vijand had met IS, er plots van Al Qaida geen sprake meer leek te zijn. Nee, ik denk dat een volgende terroristische aanval, als die er komt, zogezegd door Iraanse terroristen zal blijken gepleegd te zijn. Dat is de volgende "schurkenstaat" die aangepakt moet worden.

 • Ruben Windels

  Waarschijnlijk smijt Al Qaida straks rond met atoombommen. Ze hebben de middelen doordat we zo stom geweest zijn om alleen op het "klein" IS te focussen. Vergeet niet dat Al Qaida 9/11 heeft veroorzaakt en dat IS maar een kleine verbrokkeling is van Al Qaida. Op dit moment is Al Qaida zeker honderd keer machtiger dan toen met 9/11. Het is bijna onmogelijk om een grote ramp te vermijden.

 • Peter Buyck

  Ik denk niet dat aanslagen met vliegtuigen gaan gebeuren. Dat kost te véél energie en voorbereiding. Verder blijven de VS zich zorgen maken over terreur terwijl de grootste terreur 'homeland based' is: in de hoofden van elke wapengek die flipt als hij geen ketchup krijgt of als het concert is uitverkocht.

 • Bertus Strijk

  Ach!!! Meneer Trump wil de boel weer afleiden voor zijn stomme gedrag en zijn slechte beleid als president van Amerika.. En wil punten scoren. Of hij wil toch zijn zin door drijven om grenzen voor buitenlanders te sluiten.

 • Elkadam liams

  zo jammer alles in vuur en as maar de passports van de kapers waren ongedeerd