Luguber spel laat je 9/11 vanuit de torens beleven

screenshot
Het is intussen alweer 14 jaar geleden dat de vreselijke 9/11-ramp gebeurde in New York. Nu bestaat er ook een computerspel dat je de gebeurtenissen live laat beleven vanuit de Twin Towers.

We weten allemaal nog waar we waren toen we het nieuws hoorden dat twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York hadden gestort. De gebeurtenissen op 11 september 2001 staan in ons collectieve geheugen gegrift. We kunnen ons de angst en de paniek van de mensen in de torens alleen maar voorstellen, tot nu. Er bestaat nu ook een virtueel spel waarbij je de gebeurtenissen zelf kan beleven vanuit de Noordelijke toren.

Het spel, een schoolproject van zes ontwerpers, heet [08:46]: het exacte tijdstip waarop het eerste vliegtuig zich in de toren boorde. Het is speciaal ontworpen voor Oculus Rift: een virtueel realiteitssysteem waarbij je met een speciale bril compleet ondergedompeld wordt in de situatie.

Wie het spel speelt, komt in de schoenen terecht van iemand die op de bovenste verdiepingen van de Noordelijke toren werkte. De mensen daar bevonden zich boven de impactzone van het vliegtuig en hadden geen enkele manier om te evacueren. Ze zaten als ratten in de val. In het spel kan je zien hoe alle deuren klemmen - waarschijnlijk omdat de structuur van het gebouw vervormde tijdens de ramp - en de rook steeds dikker wordt. De paniek van de personages als ze beseffen dat ze nergens heen kunnen, is haast tastbaar. Op een bepaald moment zie je het moment waarop de tweede toren geraakt wordt. Niet veel later springt de veiligheidsagent uit het raam.


Dit is niet het eerste mediawerk dat weergeeft hoe het eraan toeging op 9/11: zo verscheen er al een film over United 93, de vlucht die rebelleerde en zo een vierde aanslag kon voorkomen. Dit virtuele spel heeft echter een heel luguber tintje, aangezien je zelf in de ramp terechtkomt. De makers benadrukken echter dat ze het spel niet zomaar gemaakt hebben. "Het is gebaseerd op talloze uren research. We wilden de realiteit zo goed mogelijk weergeven."

Wie het spel zelf eens wil beleven, kan het gratis downloaden via Oculus.