Enige Belgische slachtoffer 9/11 geïdentificeerd dankzij melktand

Paola Braut-Storer, de moeder van Patrice Braut, op de herdenking van 9/11 op 11 september 2014
PHOTO_NEWS Paola Braut-Storer, de moeder van Patrice Braut, op de herdenking van 9/11 op 11 september 2014
Op 8 november werd Patrice Braut begraven, het enige Belgische slachtoffer van de aanslagen op de WTC-torens in New York. 13 jaar na zijn dood werd Patrice dankzij een melktand geïndentificeerd en kunnen zijn ouders eindelijk beginnen aan hun rouwproces.

Patrice was op 11 september 2001 aan het werk op de 97e verdieping van de noordelijke toren, precies waar de Boeing 767 het gebouw doorboorde. Van de 350 personeelsleden van Marsh & McLennan, het bedrijf waar Patrice werkte, die op dat moment aan het werk waren, overleefde niemand de ramp.

Dertien jaar lang moesten de ouders van Patrice, Michel en Paola, rouwen zonder lichaam. Aan die lijdensweg kwam deze zomer een einde toen Patrice geïdentificeerd werd als nummer 1.639 van de 2.996 slachtoffers die 9/11 geëist heeft, zegt De Standaard.

Melktand

In 2002 wel al een klein stukje bot vanonder het puin gehaald, maar het was dankzij een melktand dat Patrice eindelijk kon geïdentificeerd worden. In 2005 vond Paola een melktand van Patrice die ze aan de onderzoekers gaf. "Het is door dat tandje dat ze hem hebben kunnen identificeren", aldus Paola. "Toen ze ons vertelden dat ze Patrice gevonden hadden, stonden we allebei te huilen. De mensen rond ons huilden mee", gaat ze verder.

Het stuk bot levert Michel en Paolo weinig of geen nieuwe informatie op. "'Uit dat bot kan je niet veel afleiden, ze weten niet eens of het een stuk been is of een stuk arm. Was hij op kantoor, stond hij in de lift, of was hij op de 105e verdieping om koffie? Als er in zijn kantoor een vuurbal van 1.300 graden is geweest, hoe kunnen ze dan een stuk bot vinden? Misschien was hij elders en heeft hij wel afgezien? De onderzoekers antwoordden dat ze zelfs resten gevonden hebben van mensen die in het vliegtuig zaten", zegt Paola.

"Het is door een melktandje dat ze hem hebben kunnen identificeren"

Paola Braut-Storer, de moeder van Patrice

Pure nonchalance

Volgens Paola hadden de aanslagen van 11 september voorkomen kunnen worden: "Pure nonchalance", zegt Paola. "Ze kenden zelfs de namen van de daders."

Patrice is de enige nieuwe identificatie dit jaar en waarschijnlijk ook een van de laatste. "De aandacht voor ons zal nu ook wel afnemen", denkt Michel. "Patrice zal altijd een deel van de geschiedenis zijn, maar wij zullen vergeten worden."

"Door pure nonchalance werden de aanslagen niet vermeden"

Paola Braut-Storer