Aanslagen van 9/11 eisen na meer dan 15 jaar nog nieuw slachtoffer

Brian J. Masterson ten tijde van de aanslagen in New York.
Twitter Brian J. Masterson ten tijde van de aanslagen in New York.
Meer dan 15 jaar is het intussen geleden dat twee vliegtuigen zich in het World Trade Center boorden in New York, maar het aantal slachtoffers blijft nog altijd stijgen. Een brandweerman die op 11 september 2001 zijn leven riskeerde om mensen te helpen, is deze week gestorven, aan kanker. En die liep hij op doordat hij werd blootgesteld aan het stof en de giftige dampen op Ground Zero.

Brian J. Masterson was amper 61 en hij is nu officieel de 124ste officier die het leven laat in de nasleep van de vreselijke aanslagen. De vader van drie - die afkomstig was uit Lissavaddy in Ierland - was die bewuste dag aan de slag bij de brandweer van New York City. Hij was heel snel ter plaatse om hulp te bieden en ook de daarop volgende maanden werkte hij onvermoeibaar op Ground Zero.

Fataal
En dat is wat hem nu toch nog fataal is geworden. Masterson - een fervent marathonloper - stierf deze week aan slokdarmkanker, die hij opliep doordat hij werd blootgesteld aan giftige dampen op de plaats van de aanslagen. Gisteren werd de man begraven in Walden, New York. Op 110 kilometer van de plaats van de terreuraanslag.

ap

Volgens zijn neef Christopher Ferry kreeg Masterson de diagnose twee jaar geleden. "Het aantal hulpverleners dat kanker kreeg als een direct gevolg van hun werk op Ground Zero blijft stijgen", zegt hij. "Mijn oom heeft twee jaar hard gevochten, maar stierf uiteindelijk afgelopen zondag. Zijn familie was bij hem: zijn vrouw Mary, dochters Barbara en Shanon, zijn zoon Joseph en kleinkind Sienna."

Claudia E. Thomas, de stichtster van de 9/11 Rescue Workers and Friends Forum Group, zegt dat Masterson zijn leven had gewijd aan de job die hij zo graag deed. "Hij ging aan de slag bij de brandweer in 1990 en overleefde verscheidene levensgevaarlijke situaties. Maar deze strijd won hij niet."

Lijden
James Slevin van de Unified Fire Authority vult aan: "De dood van Brian toont aan dat hulpverleners nog altijd lijden onder de nasleep van wat er gebeurde op 11 september 2001. Brian is al de 124ste collega die we verliezen als gevolg van ziektes die aan ons werk van toen gerelateerd zijn."

afp