85 arrestaties bij operatie tegen extreemlinks in Turkije

De antiterreurpolitie viseerde kringen die aanleunen bij de Partij/Revolutionair Front voor de Bevrijding van het Volk.
AFP De antiterreurpolitie viseerde kringen die aanleunen bij de Partij/Revolutionair Front voor de Bevrijding van het Volk.
De Turkse politie heeft vanochtend in meerdere steden van het land 85 mensen gearresteerd op verdenking van banden met een clandestiene extreemlinkse organisatie en het beramen van aanslagen. Dat is door verschillende bronnen bevestigd.

De operatie vond plaats in steden als Ankara, Izmir en Istanboel. Onder de arrestanten zijn er dertien advocaten die lid zijn van een juristenvereniging die bekendstaat voor de verdediging van extreemlinkse militanten, aldus nieuwszender NTV. Een verantwoordelijke van de 'Vereniging van Progressieve Juristen' heeft huiszoekingen en een "tiental" arrestaties in de schoot van de organisatie bevestigd.

Mond snoeren
De antiterreurpolitie viseerde kringen die aanleunen bij de 'Partij/Revolutionair Front voor de Bevrijding van het Volk' die sinds het einde van de jaren zeventig verantwoordelijk is voor talrijke gewelddaden.

Maar bij de ruim 80 arrestanten zijn ook 15 mensenrechtenadvocaten. Daarover bericht mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Amnesty denkt dat de advocaten, die onder andere slachtoffers van politiegeweld vertegenwoordigen, zijn opgepakt om hen de mond te snoeren. De advocaten vertegenwoordigen ook mensen die opkomen voor vrijheid van meningsuiting.

Zelfmoordaanslag
Volgens het Anatolische persbureau zijn de arrestanten, onder wie ook twee leraars en meerdere studenten, ervan verdacht aanslagen tegen de politie en het leger voor te bereiden.

De DHKP-C heeft op 11 september een zelfmoordaanslag opgeëist die in Istanboel een politieman heeft gedood. Ook schoot de organisatie in 1992 raketten af op een Amerikaans consulaat in Istanbul. De organisatie staat op de terreurlijst van de VS en de Europese Unie.