83 superrijken roepen op hen zwaarder te belasten: “Ons geld is nodig voor het herstel na de coronacrisis”

Abigail Disney, kleindochter van Roy Disney, zakenpartner en oudere broer van Walt Disney.
AP Abigail Disney, kleindochter van Roy Disney, zakenpartner en oudere broer van Walt Disney.
“Hoe rijker, hoe gieriger”, hoor je weleens in de volksmond. Dat geldt niet voor een groepje van 83 megarijken die zich openlijk bereid verklaren tot het betalen van veel meer belastingen om de wereld mee uit de coronacrisis te helpen. Hogere taksen voor “mensen zoals wij”, willen ze. “Meteen, substantieel en permanent”, schrijft het welgestelde kliekje in een open brief.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De bende noemt zich “miljonairs voor de mensheid” en telt prominente figuren als de Britse regisseur Richard Curtis, medestichter van het bekende Ben & Jerry’s ijs, Jerry Greenfield, en Abigail Disney, nazaat van de wereldberoemde filmproducent Walt Disney. “Nu Covid-19 de wereld treft, hebben miljonairs zoals wij een cruciale rol te spelen in het weer gezond maken van de wereld”, schrijven de 83 in hun brief. “Nee, wij zijn niet de mensen die zieken verzorgen op de intensive care-afdelingen. We rijden niet met de ambulances die zieken naar ziekenhuizen brengen. We vullen niet de schappen van supermarkten aan en leveren geen eten van deur tot deur. Maar we hebben wél veel geld. Geld dat nu hard nodig is en dat de komende jaren ook zal blijven, nu onze wereld herstelt van deze crisis.”

De groep waarschuwt ervoor dat we de economische impact van de coronapandemie nog decennia zullen voelen en dat ze mogelijk “een half miljard meer mensen in armoede zal storten”. Met liefdadigheid gaan we er niet komen, beseffen de miljonairs. “De overheden moeten de verantwoordelijkheid nemen om het nodige geld in te zamelen en het eerlijk te besteden.” Ook bij hen leeft de overtuiging dat het medisch en ander personeel in de frontlinies een betere toekomst verdienen. “De meesten van hen zijn schandelijk onderbetaald voor de last op hun schouders”, schrijven ze. 

De brief wordt niet zomaar vandaag openbaar gemaakt. Deze week staan een G20-bijeenkomst met de ministers van Financiën en een Buitengewone Europese top in Brussel op het programma.

Ben & Jerry's-stichters Ben Cohen (rechts) en Jerry Greenfield. Die laatste heeft de brief mee ondertekend.
AFP Ben & Jerry's-stichters Ben Cohen (rechts) en Jerry Greenfield. Die laatste heeft de brief mee ondertekend.
Richard Curtis.
BELGA Richard Curtis.100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Het enige wat de wereld drijft is eigenbelang. Al de rest daar boven is hypocrisie, illusie, zijn geweten sussen en zinsverbijstering. Overigens is daar niets verkeerd mee. Want wie dat heel diep en rationeel doordenkt komt tot de bevinding dat het in het allergrootste eigenbelang is dat de anderen het even goed hebben dan je het zelf hebt. Die 83 zijn op de weg om dat inzicht te verwerven.

 • Jo Van Caenegem

  Velen vergeten hieronder, dat 'geld' maar wat papier is, of cijfertjes in een computer, die door de overheid zijn gegenereerd om eigendom her te verdelen. Uiteindelijk komt dat geld terug bij de overheid die ze creëerde. Chapeau dat die mensen zo altruïstisch zijn, maar je mag hun macht ook niet overschatten.

 • michel van dam

  maak dan gewoon een coronapot voor die wellustige rijken, mogen ze anoniem geld in storten, alleen bedragen met 7 cijfers zijn welkom!

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Zouden ze dat werkelijk menen of zit er hier nog een adder onder het gras. Waarom hebben onze regeringen al decennia lang toegelaten dat rijken veel minder belastingen betalen dan Jan Modaal ? Waarom zijn onze belastingen zo ingewikkeld en hebben de rijken een hele reeks bedenkelijke aftrekposten. Het is de hoogste tijd dat onze belastingen grondig hervormd worden en klaar en rechtvaardig zijn. Wanneer doen onze politici eens hun plicht en zorgen ze voor ALLE Belgen ?

 • Filiep Lapeire

  Dit zijn geen miljonairs, dit zijn miljardairs die bedoelen dat miljonairs de rekening moeten betalen.