8 doden bij nieuwe gevechten tussen salafisten en rebellen in Jemen

AFP
In het noorden van Jemen zijn vandaag acht mensen om het leven gekomen bij nieuwe schermutselingen tussen salafisten en zaïdistische rebellen. Dat blijkt uit de meest recente balans van bronnen bij de stammen.

Ook vielen in beide kampen verschillende gewonden in Reda, een stad in de provincie Amran, op zowat 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sanaa. Volgens getuigen bliezen rebellen vandaag een koranschool op en plunderden ze een moskee in Reda, waar de schermutselingen deze namiddag met verschillende soorten wapens werden voortgezet.

Spanning sinds 2011
Volgens inwoners liep de spanning op na de recente, door de Zaïdieten betwiste, benoeming van verantwoordelijken die nauwe banden hebben met de islamistische partij al-Islah, aan het hoofd van de provincies in het noorden van Jemen.

Sinds het einde van 2011 vinden schermutselingen plaats tussen Zaïdieten, die tot het sjiisme behoren, en fundamentalistische soennieten die de controle over bepaalde regio's in het noorden van het land proberen over te nemen. Daarbij kwamen al tientallen mensen om het leven.