78 doden in Jemen, ondanks staakt-het-vuren

REUTERS
In Jemen zijn in de jongste drie dagen al zeker 78 mensen om het leven gekomen bij gewelddadige confrontaties tussen de Houthi-rebellen en het regeringsleger. Dat meldt een plaatselijke ngo en wordt ook bevestigd in militaire kringen. De Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en de Houthi's hadden eerder op aangeven van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een akkoord bereikt over een tijdelijk staakt-het-vuren, dat donderdag zou ingaan. Maar dat akkoord werd door de Jemenitische regering meteen verworpen.

Het geweld speelt zich al enkele dagen hoofdzakelijk af nabij de stad Taëz, in het zuidwesten van het land. Woensdag vielen daar 51 doden, donderdag waren dat er zeker 27. Minstens 76 anderen raakten bij de gevechten gewond. Onder de slachtoffers zouden ook heel wat burgers zijn.

De gevechten van de laatste dagen doen de hoop op een staakt-het-vuren zienderogen slinken. De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken, Abdel-Malek al-Mekhlafi, had donderdag al laten weten "niet geïnteresseerd te zijn in een akkoord met de Houthi's".

De oorlog in Jemen woedt nu al sinds september 2014, toen de Houthi-rebellen gesteund door de aanhangers van ex-president Ali Abdallah Saleh de hoofdstad Sanaa binnenvielen. In maart 2015 kwam de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in het spel, om te proberen de rebellen terug te dringen, maar de situatie bleef onveranderd. Ondertussen vielen in het Jemenitische conflict al meer dan 7.000 doden en 37.000 gewonden.