75 jaar geleden startte de Slag om Iwo Jima: een van de meest bloedige veldslagen van WO II

Amerikaanse mariniers hijsen de Amerikaanse vlag op de top van de berg Suribachi op het Japans eiland Iwo Jima.
via REUTERS Amerikaanse mariniers hijsen de Amerikaanse vlag op de top van de berg Suribachi op het Japans eiland Iwo Jima.
Vandaag wordt de start van de Slag om Iwo Jima herdacht. Op het kleine Japanse eiland vonden tussen 19 februari en 26 maart 1945 enkele van de bloedigste gevechten van de Tweede Wereldoorlog plaats. Bijna 7.000 Amerikaanse mariniers en zo goed als alle 21.000 Japanse verdedigers van het eiland kwamen om tijdens de 36 dagen durende strijd.
Amerikaanse mariniers na de landing op Iwo Jima op 19 februari 1945. Op de achtergrond is de berg Suribachi te zien.
via REUTERS Amerikaanse mariniers na de landing op Iwo Jima op 19 februari 1945. Op de achtergrond is de berg Suribachi te zien.

Iwo Jima, het kleine eiland op zo’n 1.200 kilometer ten zuiden van Tokio, was de eerste plek op Japans grondgebied dat de geallieerden veroverden. Halverwege tussen Tokio en Guam werd het eiland beschouwd als een strategisch belangrijke uitvalsbasis om vandaar bombardementen uit te voeren op het Japanse vasteland. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De bombardementen en beschietingen door meer dan 500 oorlogsschepen en 1.000 gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse marine en het leger hadden zo’n impact dat zelfs het reliëf van het eiland definitief veranderde. De top van de berg Suribachi, in het zuiden van Iwo Jima, veranderde van vorm. Toch hielden de Japanse troepen meer dan een maand stand, dankzij een netwerk van bunkers en tunnels en verborgen artillerieposities. Uiteindelijk was het overwicht van de Amerikaanse troepen te groot en werd het Japanse leger op 26 maart definitief verslagen. 

Een marinier van het Amerikaans leger die gewond raakte bij de eerste aanval op Iwo Jima.
via REUTERS Een marinier van het Amerikaans leger die gewond raakte bij de eerste aanval op Iwo Jima.
via REUTERS
Wrakken van Amerikaanse oorlogsschepen en pantserwagens op het strand in Iwo Jima.
via REUTERS Wrakken van Amerikaanse oorlogsschepen en pantserwagens op het strand in Iwo Jima.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Elias Verstraete

    Dat is niks vergeleken met Stalingrad

  • Jean-Pierre Vercruysse

    Het is de prijs dat Japan moest betalen voor de oorlog welke ze zelf begonnen zijn!!