73-jarige Fransman wint solozeilreis rond de wereld zonder moderne navigatieapparatuur

Jean-Luc van den Heede bij zijn aankomst in Les Sables D' Olonne. Zijn vrouw (links) wachtte hem op in de haven.
AFP Jean-Luc van den Heede bij zijn aankomst in Les Sables D' Olonne. Zijn vrouw (links) wachtte hem op in de haven.
Na meer dan een half jaar alleen de wereld rondgezeild te hebben, voer de Fransman Jean-Luc Van Den Heede vandaag de haven van Les Sables d’Olonne binnen. Met zijn boot Matmut is hij een van de vijf resterende deelnemers in de tweede editie van de Golden Globe Race. Bij het vertrek op 1 juli vorig jaar waren er nog 18 deelnemende zeilboten.

211 dagen en 23 uur. Zo lang duurde het voor Jean-Luc Van Den Heede om de reis van 48.000 kilometer af te leggen. Deelnemers aan de Golden Globe Race mogen geen gebruik maken van GPS: gedurende hun hele reis moeten ze hun koers uitstippelen met papieren kaarten en een sextant.

Van Den Heede voer vandaag onder zeil de haven binnen, waar hij werd opgewacht door een grote menigte en de Britse zeiler Robin Knox-Johnston die de allereerste Golden Globe Race in 1968 won.

Deelnemers aan de Golden Globe Race moeten navigeren met een sextant: dat instrument meet de verticale hoek tussen een hemellichaam en de horizon. Als de verticale hoek, de datum en het tijdstip van de dag bekend zijn, kan de meridiaan worden berekend en dus de positie in noord-zuidrichting op het aardoppervlak.
Getty Images Deelnemers aan de Golden Globe Race moeten navigeren met een sextant: dat instrument meet de verticale hoek tussen een hemellichaam en de horizon. Als de verticale hoek, de datum en het tijdstip van de dag bekend zijn, kan de meridiaan worden berekend en dus de positie in noord-zuidrichting op het aardoppervlak.

Het is al de zesde keer dat Van Den Heede de wereld rondzeilt en hij heeft nooit eerder moeten opgeven, maar in november zag het er even niet goed uit. De zeiler kwam in de problemen toen zijn mast zwaar beschadigd raakte tijdens een storm in de Zuidelijke IJszee. Aan wal gaan, zou een diskwalificatie betekenen, dus Van Den Heede zag zich genoodzaakt om zelf reparaties aan zijn mast uit te voeren. “Ik moet toegeven dat in de mast klimmen niet langer OK is op mijn leeftijd”, zei hij daar vandaag over tijdens een persconferentie. 

Hij is niet meteen van plan om nog eens rond de wereld te zeilen. “Enkel tenzij iemand met een groots idee op de proppen komt dat me nog kan boeien”, vertelde Van Den Heede vandaag. Echt moe leek de zeerot vandaag niet te zijn, maar hij keek wel uit naar een bad, een steak en pint, in die volgorde, deelde hij mee.

Momenteel zijn nog vier andere zeilers bezig aan de reis. Mark Slats zat Van Den Heede met 480 kilometer verschil het dichtst op de hielen. Hij zal volgens de verwachtingen vrijdag de haven binnenzeilen.

AFP
AFP
AFP
AFP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hugo VAN HAEVRE

    Dat is nog een echte zeeman kaart kompas en sextant, er zijn er niet veel meer die dit kunnen, als nu hun elektronka uit valt weten ze niet meer waar ze zijn, mijn felicitaties de oude bonken worden dan wel uit gelachen, maar dit is echte navigatie

  • Yves François

    Prachtige prestatie!

  • yves luyten

    Knap, bewondering, prachtig, doorzettingsvermogen, ...