71 lichamen, vier kinderen in vrachtwagen Oostenrijk

Drie mensensmokkelaars opgepakt in Hongarije

Na het vluchtelingendrama waarbij 71 lichamen gevonden zijn in een verlaten truck die gisteren gevonden werd langs de A4-snelweg in Oostenrijk, heeft de politie drie personen kunnen arresteren in Hongarije. Dat bevestigde de politie zonet op een persconferentie. Bij de slachtoffers, waarschijnlijk allemaal Syrische vluchtelingen, zijn er 59 mannen, 8 vrouwen en 4 kinderen. De vluchtelingen waren al langer overleden en in staat van ontbinding.

Gisteren was er nog sprake van 20 tot 50 doden, maar dat aantal wordt nu dus naar boven bijgesteld. De politie gaat ervan uit dat het gaat om een groep Syrische migranten. De Oostenrijkse autoriteiten hebben een noodnummer geopend voor wie tips of vragen over het drama heeft.

De verlaten truck stond op de weg tussen de Hongaarse grens en de hoofdstad Wenen. Die route wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars. De vluchtelingen in de truck waren vermoedelijk al overleden voor de truck Oostenrijk binnenreed, er zijn aanwijzingen dat de vrachtwagen toen nog in de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest was.

Vermoedelijk vertrok de vrachtwagen woensdagochtend in de buurt van de hoofdstad om tegen 9 uur aan te komen in de buurt van de grens. Pas 's nachts reed de truck de grens over, waarna hij donderdagochtend tussen 5 en 6 uur aangetroffen werd op de pechstrook.

Speciale vrachtwagens brengen de lichamen over naar Wenen.
REUTERS Speciale vrachtwagens brengen de lichamen over naar Wenen.

Drie mensensmokkelaars opgepakt

De Oostenrijkse politie heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen vier personen. Drie personenen zijn ondertussen gevat na een lange klopjacht in Hongarije, zo bevestigde de politie. Het gaat om de Hongaars-Libanese eigenaar van de vrachtwagen, een Bulgaar en een Hongaar. Die laatste twee zaten achter het stuur van de vrachtwagen. De mensensmokkelaars die aan het hoofd staan van de operatie zouden zich in Roemenië bevinden. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Johanna Mikl-Leitner, noemde op de persconferentie mensensmokkelaars criminelen.

Ongeveer 20 agenten waren de hele nacht in de weer om de lichamen te bergen. "We hebben de hele nacht doorgewerkt, ondertussen zijn alle lichamen verwijderd", zegt politiewoordvoerder Helmut Marban. "Forensische onderzoekers zijn nog aanwezig in de truck om alle feiten te verzamelen."

De truck waarin de lichamen werden aangetroffen op de snelweg A4.
EPA De truck waarin de lichamen werden aangetroffen op de snelweg A4.

In een voormalige veterinaire grenspost zijn de noodzakelijke voorzieningen om de lijken uit de vrachtwagen te bergen, aldus politiewoordvoerder Helmut Marban aan APA. Zodra de onderzoeksdaden ter plaatse zijn afgerond, worden de lichamen naar Wenen overgebracht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.