700 mensen geëvacueerd uit vrees voor nieuwe dambreuk in Brazilië

Een eerdere dambreuk in Brazilië eiste al 150 levens in januari.
AP Een eerdere dambreuk in Brazilië eiste al 150 levens in januari.
In Brazilië zijn ongeveer 700 omwonenden van twee mijndammen uit voorzorg geëvacueerd, nadat een dambreuk in dezelfde staat Minas Gerais eerder minstens 157 dodelijke slachtoffers eiste.

De dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais, begaf het op 25 januari. Een enorme stroom modder en giftig afval bedolf daarop delen van het terrein en naburige wooncomplexen. Naast de 157 doden worden na de ramp nog steeds zo’n 180 mensen vermist.

Het nationale mijnbouwagentschap heeft nu de evacuatie bevolen van ongeveer 500 mensen die in het stroomafwaartse gebied rond de Gongo Soco mijndam tegen de stad Barao de Cocais wonen. In een verklaring luidt het dat het gaat om een preventieve maatregel nadat het consultingbureau Walm een verslag over de stabiliteit van de structuur afwees.

Nog eens 200 andere mensen die in de buurt van Itatiaiucu wonen, stroomafwaarts van de Serra Azul-dam, werden eveneens geëvacueerd, meldt exploitant Arcelor Mittal. De evacuatie kwam er na stresstests die in opdracht van Arcelor Mittal werden uitgevoerd, en in afwachting van verdere tests, zo staat in een verklaring te lezen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.