7 mensen komen om het leven door nachtelijke vrieskou in Zwitserse Alpen, vier wandelaars in kritieke toestand

De groep werd verrast door stormweer verrast in de buurt van de Pigne d'Arolla (3.796 meter)
EPA De groep werd verrast door stormweer verrast in de buurt van de Pigne d'Arolla (3.796 meter)
Vijf bergwandelaars en twee alpinisten zijn in de Zwitserse Alpen om het leven gekomen toen ze wegens het slechte weer de nacht noodgedwongen in de openlucht moesten doorbrengen. Vijf mensen bevonden zich in kritieke toestand en zijn per helikopter naar het ziekenhuis overgebracht, meldt de politie in het kanton Valais (Wallis). Eén van hen overleed in de nacht van maandag op dinsdag.

De vier wandelaars maakten deel uit van twee groepen van veertien Duitse, Franse en Italiaanse skiërs, die verrast werd door een storm. Minstens negen waren met een berggids vertrokken van de hut Cabane des Dix op 2.928 meter hoogte. Ze bereikten afgelopen nacht de berghut Cabane des Vignettes op 3.157 meter hoogte niet. Ze moesten in de barkoude temperaturen de nacht doorbrengen. De uitbater van de hut waar ze zondag hadden moeten aankomen, sloeg maandagochtend alarm.

De reddingsdiensten rukten met zeven helikopters uit naar de omgeving van de Pigne d'Arolla (3.796 meter). Toen zij deze ochtend aankwamen bij de onderkoelde wandelaars, was al één omgekomen na een val. De anderen werden naar ziekenhuizen overgebracht, waar vier anderen aan de gevolgen van onderkoeling zijn overleden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Twee alpinisten

Een stuk meer naar het oosten, op de grens van de kantons Wallis en Bern, werden twee jonge Zwitserse alpinisten verrast door het slechte weer bij hun beklimming in de omgeving van de Mönch. Hun verdwijning werd zondagavond al opgemerkt, maar door de moeilijke weersomstandigheden leverden de zoekacties niets op.

Uiteindelijk werden de lichamen van de twintigers maandagochtend gevonden. Ze kwamen waarschijnlijk om het leven door uitputting en koude, zei de politie.

Onderzoek

De slachtoffers hebben voor zover bekend de Franse, Duitse en Italiaanse nationaliteit. De lichamen moeten nog worden geïdentificeerd. Het parket is een onderzoek gestart.

Sinds het begin van het jaar zijn al meerdere dodelijke ongelukken als gevolg van noodweer en lawines te betreuren in de Zwitserse Alpen. In februari kwamen drie skiërs om het leven in het zuiden van Zwitserland. In maart werden vier skiërs het slachtoffer van een lawine. Op 1 april kwamen drie Spanjaarden om door een lawine. Op 7 april verdween de Duitse miljardair Karl-Erivan Haub, de topman van de retailgroep Tengelmann, nabij de Italiaans-Zwitserse grens terwijl hij in zijn eentje aan het trainen was voor de toerskiwedstrijd Patrouille des Glaciers.

(archieffoto)
EPA (archieffoto)7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Piet Beukenoot

  Ik blijf maar denken: er was een berggids bij en als die zijn werk ernstig neemt zou zo'n drama niet mogen gebeuren

 • guido van der smissen

  niet voorzien ,denken dat ze het weten ,vindt het jammer dat mensen op deze manier om het leven komen,mijn gedachten zijn bij alle betrokken familie ,mijn respect,deelneming in deze harde tijden van der smissen guido

 • Ramon Simon

  Mensen moeten leren noodmateriaal meenemen. Een warmtehouddeken weegt 130 gram en is makkelijk mee te nemen. Ook een tarp en donzen slaapzak wegen niet veel en kan u leven redden. Ik neem altijd liever een tent mee, zo kan je altijd overal rusten.

 • Dirk Van Huffel

  Al meer dan 40 jaar wandel ik in de bergen en ik merk meer en meer mensen zonder aanepaste kledij om maar te zwijgen over het tijdstip dat sommigen hun wandeling aanvatten. En in de winter is het nog erger en de weersomstandigheden nog extremer. De natuur in de bergen is zeer gevaarlijk zowel in de zomer en zeker in de winter.

 • Jan Corneel

  Hoe kan je je nu laten verrassen? Je kijkt toch altijd eerst weerberichten en je houdt toch altijd de lucht in het oog?