7,6 miljard euro extra loon voor ziekenhuispersoneel in Frankrijk

Emmanuel Macron
EPA Emmanuel Macron
In Frankrijk hebben de regering en de vakbonden in de zorgsector een deal goedgekeurd waardoor de salarissen van het ziekenhuispersoneel stijgen. De maatregel is een beloning voor hun rol in de bestrijding van de coronapandemie.

Voor de deal wordt jaarlijks 7,6 miljard euro extra vrijgemaakt, zo zei minister van Volksgezondheid Olivier Vera. Zowat 1,5 miljoen ziekenhuiswerknemers krijgen een nettoloonsverhoging van 183 euro per maand, terwijl de loonschalen van sommige beroepsgroepen zoals verpleegkundigen worden aangepast.

Frans president Emmanuel Macron beloofde in maart al dat hij met een groot plan zou komen om in ziekenhuizen te investeren en om zorgpersoneel te belonen eens de pandemie voorbij is. 

Vorig jaar werd op verschillende spoedafdelingen in Frankrijk nog maandenlang gestaakt tegen het gebrek aan middelen. De groep achter die acties liet alvast weten dat de huidige deal onvoldoende is en riep al op tot protesten dinsdag in Parijs.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vanzeir guy

  Politici kopen gewoon stemmen via deze schenkingen die iedereen toch moet helpen betalen, dat is overal ter wereld zo.

 • Erik Meers

  Verplegend personeel krijgt opslag , de andere mensen zoals kassiersters , vrachtwagenchauffeurs ,postbodes , koeriers enz die meestal een pak minder verdienen dan verplegend personeel en ook onontbeerlijk waren tijdens de crisis krijgen niets .

 • Pieter Goris

  Dat is nogal wat anders dan hier in ons land. Een land met zo een hoge belastingdruk en hier is nooit iets mogelijk. Probeer daar maar eens aan uit te kunnen.

 • Gino Denil

  Een nettoloonsverhoging van 183 euro per maand. Dat is tenminste echte waardering. Geen bonneke om bij de eigen achterban eens te gaan eten.