66 procent Amerikaanse millennials weet niet wat Auschwitz is

AP
De kennis van Amerikanen over de Holocaust daalt in sneltempo, zo blijkt uit een nieuwe studie. Vooral bij millennials is het bedroevend gesteld met wat ze weten over een van de grootste genocides in de geschiedenis.

Zo zegt 31 procent van de Amerikanen, en 41 procent van de millennials, dat er tijdens de Holocaust minder dan twee miljoen Joden zijn omgebracht. In werkelijkheid gaat het om zes miljoen doden.

41 procent van de Amerikanen, en een stuitende 66 procent van de millennials, kan dan weer niet antwoorden op de vraag wat Auschwitz was: het concentratiekamp in Polen waar meer dan een miljoen Joden werden vergast. 

39 procent weet dan weer dat Hitler democratisch verkozen is in de jaren 30. 4 procent ten slotte zegt dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden.

Toch vindt 93 procent van de deelnemers aan de enquête dat de Holocaust deel zou moeten uit maken van het lessenpakket op school.

"Hoe verder in het verleden de gebeurtenissen liggen - meer dan 70 jaar geleden ondertussen - hoe minder het mensen erover denken, spreken, discussiëren of leren", zegt Matthew Bronfman aan The New York Times. Bronfman is lid van de Conference on Jewisch Material Claims Against Germany, dat de studie bestelde. 

De resultaten van de enquête werden vandaag voorgesteld op de Herdenkingsdag voor de Holocaust, de dag waarop in Israël en in veel joodse gemeenschappen de genocide door de nazi's wordt herdacht. Wereldwijd zijn nog ongeveer 400.000 Holocaust-overlevers in leven, de meesten nu ouder dan 80 of 90.

AP38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • valere vermeulen

  we moeten niet naar de VS kijken, hier weten welen niet wat "14-18" betekend.

 • Max Maximus

  Stel aan elke Belg eens de.vraag waar de oudste tempel ter wereld terug te vinden is.Je kan zelfs die vraag stellen aan de schoolgaande jeugd.Ik vrees dat nog geen 5% op die vraag kan antwoorden.In de 1ste plaats omdat de conventionele wetenschap veel van onze geschiedenis in de doofpot stopt.Volgens die laatste zaten we nog in grotten aan beenderen te puezelen toen die tempel al gebouwd was.

 • Jeanne Delvoy

  Stel eens een vraag in Vlaanderen over de opera ,de stomme van Portici. Hoeveel zullen weten wat het gevolg was na een vertoning in de munt van Brussel anno 1830.Dit is onze geschiedenis.

 • Serge Surmont

  De amerikanen zijn wereld vreemde mensen. Als je vraagt waar Belgium op de aardbol ligt aan iemand uit NY zeggen ze gegarandeerd dat ligt in California of visa versa...

 • Jan Wuyts

  Ze hebben zelfs geen idee waar "Belgium" mag liggen. Ooit beschuldigde er mij eentje in LA "you're a damn communist".Te dicht bij Moskou, toen ik hem vertelde dat "Shape" hoofdkwartier in Brussels gevestigd was keek hij stomverbaasd : what the f..ck is shape?The Battle of the Bulge? Dat deed wel een belletje rinkelen, iets uit WO II... Uiteindelijk bleek de aankoop van de F16 de doorslag te geven : allright dude... Moskou was plots ver weg...