65 migranten gered van rubberboot voor Libische kust

Archiefbeeld van het onder Nederlandse vlag varende schip Sea-Watch 3.
Sea-Watch.org Archiefbeeld van het onder Nederlandse vlag varende schip Sea-Watch 3.
De Duitse ngo Sea-Watch heeft tientallen migranten gered voor de kust van Libië. Het onder de Nederlandse vlag varende schip Sea-Watch 3 haalde 65 mensen van een rubberboot die in de problemen was geraakt, meldt de organisatie. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil niet dat ze de Italiaanse kust bereiken, zei hij op Twitter.

De migranten werden opgepikt op internationale wateren, ongeveer 55 kilometer ten noorden van de haven Zuwara, aldus de ngo. De organisatie zegt de autoriteiten in Nederland, Malta, Italië en Libië te hebben geïnformeerd over de redding van de migranten. De Sea-Watch 3 is volgens de groep momenteel het enige reddingsschip dat actief is in "het dodelijkste stuk zee wereldwijd".

Salvini tweette echter een bevel te hebben getekend waardoor ze niet bij de Italiaanse territoriale wateren mogen komen. "Onze havens zijn, en blijven, gesloten", aldus Salvini. Hij is tevens leider van de extreemrechtse partij Lega Nord.

Kort geding

Het schip Sea-Watch 3 mocht vorige maand plotseling niet meer uitvaren, doordat de Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, nieuwe veiligheidsregels uitvaardigde waar organisaties als Sea-Watch onmiddellijk aan moesten voldoen.

Sea-Watch spande een kort geding aan en kreeg deels gelijk. De rechtbank in Den Haag bepaalde deze maand dat de overheid de regeling tot 15 augustus niet mag toepassen. Het ministerie moet in de tussentijd verduidelijken aan welke eisen de Sea-Watch 3 precies moet voldoen. Daarop vertrok het schip zaterdag weer uit Marseille.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leen hanssens

  Terug naar Libië.

 • Rosa Cockx

  Terug naar Libië, Europa zit vol. Ngo's helpen niet ze maken de problemen groter. Zolang ze die mensen oppikken zullen ze blijven komen. Voor onze pensioenen is er geen geld voor ngo's is er geld genoeg?

 • Rudy Huybens

  bootje van die duitsers in beslag nemen wegens mensensmokkel

 • Billy Valcke

  En ze blijven maar voortdoen die ngo’s leg hun schepen vast.uitvaartverbod.of confinkeer ze.maak ze tot schroot.oud ijzer brengt meer op.

 • Roland Dierick

  Kapiteins straffen als mensensmokkelaar en basta, want Libië neemt ze niet meer terug omdat de migranten dan als gedwongen terugkeer niet mogen opgenomen worden volgens bepaalde wetten. Libië helpt ze wel vertrekken maar beroepen zich dan op die bepaalde wet, dus moet ook Libië ter orde geroepen worden!