65 arrestaties in Parijs bij manifestaties gele hesjes: initiatiefnemer achter de tralies

Bij de protesten van de gele hesjes in Frankrijk zijn weer tienduizenden demonstranten op straat gekomen. Er waren wel minder mensen op de been dan de vorige weekends, meldde radionieuwszender Franceinfo. Over het hele land werden meer dan 200 mensen opgepakt. In Parijs werd onder andere een van de woordvoerders van de beweging, Éric Drouet, opgepakt. 
Eric Drouet, een van de initiatiefnemers van de gele hesjes-beweging.
EPA Eric Drouet, een van de initiatiefnemers van de gele hesjes-beweging.

De 33-jarige Drouet, een vrachtwagenchauffeur, werd deze namiddag opgepakt. Medio oktober riep hij op zijn Facebookpagina op tot "een nationale blokkade tegen de stijging van de brandstofprijzen". Zijn oproep werd snel gevolgd door tienduizenden mensen, en protest overal in Frankrijk tegen de stijgende levensduurte.

Op de Champs-Élysées, waar het in de voorbije weekends tot zware rellen was gekomen, was de sfeer ‘s avonds gespannen. Televisiebeelden toonden hoe de politie het waterkanon moest inzetten. In totaal waren in Parijs slechts rond de 2.000 mensen de straat opgetrokken, aldus de Franse media.

Buiten de Franse hoofdstad hadden in de regio’s tot 40.000 mensen gedemonstreerd. Slechts 50 manifestanten werden buiten Parijs opgepakt.

EPA

Aan een péage op de snelweg ten zuiden van Perpignan, niet ver van de Spaanse grens, kwam het tot confrontaties tussen demonstranten en de ordehandhavers, aldus Franceinfo. In Perpignan was vrijdagavond al een 36-jarige automobilist dodelijk verongelukt, toen hij achterop een vrachtwagen knalde toen die stilstond aan een wegversperring van de gele hesjes.

In Straatsburg kwamen volgens de regionale zender France Bleu Alsace een honderdtal mensen bijeen aan de Europabrug, die naar Duitsland leidt. De ordehandhavers arresteerden zeven mensen, een politieagent raakte gewond.

Vorig weekeinde hadden nog ongeveer 66.000 mensen in heel het land geprotesteerd. De centrumrechtse regering keurde enkele dagen geleden nog een miljarden kostend pakket sociale maatregelen goed om de het conflict te ontkrachten. Sinds half november demonstreren de gele hesjes tegen het hervormingsbeleid van de regering, waarbij het in de hoofdstad herhaaldelijk tot gewelddadige rellen kwam. 

EPA
AFP
EPA
AFP
AFP
EPA
EPA
EPA1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Boden

    Hopelijk voor jaren den bak in.