630 Palestijnen bereiken Egypte via grensovergang

REUTERS
Zo'n 630 Palestijnen zijn zondag van de Gazastrook naar Egypte getrokken via de grensovergang van Rafah. Het gaat om Palestijnen die over een buitenlandse verblijfsvergunning beschikken of die ziek zijn en kunnen aantonen dat ze kanker, hepatitis of nierproblemen hebben. Ze maakten gebruik van het feit dat Egypte zondag voor de tweede keer in twee maanden de grens met Gaza opende.

Daarnaast maakten 378 inwoners van Gaza de oversteek in de omgekeerde richting, zo staat te lezen in een communiqué van de Palestijnse commissie die belast is met de grensovergangen.

Volgens het officiële Egyptische agentschap Mena wees Caïro zondag ook 52 Palestijnen uit naar Gaza. Het ging voornamelijk om mensen die illegaal in Egypte verbleven.

De grensovergang van Rafah, de enige verbindingsweg tussen het Palestijnse gebied en de rest van de wereld die niet door Israël wordt gecontroleerd, ging op 24 oktober dicht na een zelfmoordaanslag op het aangrenzende schiereiland van Sinaï. Eind november werd de overgang tijdelijk geopend, zodat Palestijnen die vastzaten in Egypte naar huis konden terugkeren. Zondag kregen ze een nieuwe kans.

AP
AP