61 Palestijnen gedood bij Israëlisch offensief in Gazastrook

UNKNOWN

Bij aanvallen van het Israëlisch leger op de Gazastrook zijn als minstens 61 Palestijnen om het leven gekomen. Onder hen ook vrouwen en kinderen. Ook twee Israëlische soldaten stierven. Honderden mensen raakten gewond. Het gaat om een van de meest dodelijke aanvallen op Gaza sinds de terugtrekking van het Israëlische leger in 2005.

Luchtaanvallen
Het Israëlische leger startte even na middernacht met luchtaanvallen op het noordoosten van de Gazastrook. Even later rolden ook Israëlische tanks het Palestijnse gebied binnen. Bij het offensief kwamen al minstens 26 Palestijnen om het leven, onder hen ook verscheidene kinderen en een dokter.

In en rond het vluchtelingenkamp Jalabiya raakten Israëlische soldaten verwikkeld in een vuurgevecht met aanhangers van Hamas, de radicale islamitische beweging die de controle over Gaza heeft. Daarbij zijn mogelijk twee Israëli's om het leven gekomen.

"Uitgebreide operatie"
Israël dreigt al enkele dagen met een grootschalig grondoffensief in Gaza om de Palestijnse raketaanvallen op Israël te stoppen. Wat zich vandaag afspeelt, is volgens viceminister van Defensie Matan Vilnaï geen grondoffensief, maar een uitgebreide operatie waarbij ook gebruikt wordt gemaakt van grondtroepen. Vilnaï ontkende ook dat Israël van plan zou zijn om een deel van de Gazastrook opnieuw te bezetten.

Ondanks de toegenomen militaire activiteiten van Israël vielen vandaag opnieuw een dertigtal raketten neer op het zuiden van Israël. Volgens de militaire radio raakten daarbij twee kinderen en een volwassene gewond. (belga/svm/eb)