600 Chinezen vluchten uit Vietnam na bloedig anti-Chinaprotest

Een veiligsagent nabij een verwoeste Chinese schoenenfabriek in de Vietnamese Binh Duong provincie.
REUTERS Een veiligsagent nabij een verwoeste Chinese schoenenfabriek in de Vietnamese Binh Duong provincie.
Bij de rellen tegen Chinese en Taiwanese bedrijven in Vietnam is een Chinese arbeider om het leven gekomen. 149 mensen raakten gewond bij de protesten in een staalfabriek in de provincie Ha Tinh ongeveer 400 kilometer ten zuiden van Hanoi. Dat meldde de vicevoorzitter van het plaatselijke volkscomité, Dang Quoc Khanh, vandaag. Mediaberichten over meer dan tien doden zijn volgens hem niet correct. Zesenzestig mensen werden opgepakt.

De Vietnamezen protesteren tegen de nieuwe claim van China in een omstreden gebied in de Zuid-Chinese Zee. Peking had begin mei een olieboorplatform in de ook door Vietnam geclaimde Paraceleilanden voor de Centraal-Vietnamese kust verankerd.

De rellen braken gisteren in de namiddag uit in een Taiwanese fabriek, waar zowel Chinese als Vietnamese arbeiders werken, zei Dang Quoc Khanh voorts. Daags voordien hadden duizenden mensen in het zuiden van het land in de provincie Binh Duong gedemonstreerd en een honderdtal fabrieken beschadigd. Vandaag bleef de situatie rustig.

Vermiste personeelsleden
Desondanks vluchtten gisteren alleen al meer dan 600 Chinezen naar buurland Cambodja uit vrees voor nieuwe gewelddadigheden. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua onder aanhaling van de Cambodjaanse politie. Dat aantal betreft enkel de mensen die de landgrens met Cambodja zijn overgestoken, niet de mensen die met het vliegtuig zijn vertrokken.

Tien Chinese personeelsleden van een firma in de provincie Ha Tinh worden vermist, zei een bedrijfsmanager volgens Xinhua. "Ze zijn onze kantoren binnengevallen, hebben vernielingen aangericht en geplunderd. Ze hebben de gebouwen in brand gestoken vooraleer ze weer vertrokken", beschreef de manager de rellen in een gesprek met Xinhua. Vijfenvijftig arbeiders raakten bij de ongeregeldheden gewond.

Olieboorplatform
De Verenigde Staten hadden kritiek geuit op China nadat het een olieboorplatform in het omstreden gebied had opgericht. Ook experten als professor Jonathan London van de City University in Hongkong keurden het optreden van China af: "China is een opkomende macht. Maar dat geeft het land niet het recht zijn buren overdreven soevereiniteitsaanspraken op te dringen". De Chinese claim van 80 procent van de Zuid-Chinese Zee heeft geen enkele juridische basis, schreef London in een analyse.